2024. július 23., Lenke

Mindenki ügye

#gazdaság #infláció #ársapka #gki

GKI: Befagyasztott árak nélkül már 30 százalék felett tartana a magyar infláció

Kovács Dávid 2022.07.13. 11:54

Az árrögzítések nélkül közel háromszorosa lenne a hazai infláció.

 

A mostaninál is sokkal durvább, az EU legmagasabbja volna a magyar infláció az állami beavatkozás nélkül – írja a Hvg.hu a GKI Gazdaságkutató Zrt. számításai nyomán.

 

Májusban a 10,8 százalékos magyar infláció az EU kilencedik legmagasabbja volt, júniusban pedig már 11,7 százalékos volt az infláció, a GKI számításai szerint azonban a befagyasztott árak nélkül 31 százalékkal az EU legmagasabbja lehetne a magyar infláció.

A GKI szerint  8,5 százalékkal dobná meg az inflációt, ha a földgáz ára világpiaci lenne, míg az üzemanyagárak elengedése 4,4 százalékkal. A villamos energia esetében ez a hatás 2,4, az élelmiszereknél pedig 1,9 százalékos.

Háztartásokra lebontva ez azt jelenti, hogy ha piaci árat kellene fizetni, az egy főre havonta átlagosan 10 ezer forint pluszkiadást jelentene a földgáz esetében, míg a villamos energiánál 2800, az élelmiszereknél pedig 2150 forint jönne ki átlagban.

 

Az üzemanyagnál egy főre 5 ezer forint volna a többletköltség, de mivel autót nem mindenki használ, érdemesebb azt nézni, hogy járművenként 20 ezer forint volna az átlagos pluszkiadás.

 

A portál megjegyzi: a magyar infláció egészen más, mint az Európa többi országában látható drágulás. Máltát kivéve mindenhol máshol az energia drágul nagyon, itthon viszont azt mesterségesen alacsony áron tartják, ellenben az élelmiszerek drágulása itt az egyik legnagyobb Európában, és az iparcikkek, valamint a szolgáltatások is jócskán az európai átlag fölött drágulnak.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló