2024. június 23., Zoltán

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #nemzeti népegészségügyi központ #nnk

Galgóczi Ágnes: Nyáron lecseng a járvány, de nem lehet tudni, lesz-e ősszel hatodik hullám

Barna Benedek 2022.05.12. 12:53

A népegészségügy járványügyi osztályvezetője kedvező koronavírus-adatokról számolt be csütörtökön. Egy újabb járványhullám érkezését egyelőre kérdésesnek tartja.


Hétről hétre egyre kevesebb ember fertőződik meg Magyarországon a koronavírussal, és a fertőzésben elhunytak száma is csökken – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője csütörtök reggel a köztévében az MTI szemléje szerint.

 

Galgóczi Ágnes közölte: hetente körülbelül 10-20 százalékkal csökken az új fertőzöttek és a halottak száma. Hozzátette, az új esetek csaknem 21 százaléka a 65-79 éveseket érinti, ebben a korosztályban még emelkedik is a koronavírus-fertőzöttek aránya.


Elmondta azt is, hogy Budapesten és Pest megyében regisztrálják a legtöbb fertőzöttet, de Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Zala megyében is emelkedik a fertőzöttek száma, bár nem drasztikusan.

galgoczi_agnes-korona-gov
Kép forrása: koronavirus.gov.hu

A szennyvízből vett minták alapján kijelenthető, szinte mindenhol csökken a koronavírus örökítőanyagának mennyisége, és mára a legtöbb helyen – egy-két város kivételével – mérsékelt a szennyvízben mért örökítőanyag koncentrációja – jelezte Galgóczi Ágnes.

A szakértő szerint nyáron lecseng majd a járvány, de egyelőre nem lehet megmondani, hogy ősszel lesz-e hatodik hullám.

Kiemelte, hogy Magyarországon 64-65 százalékos az átoltottság, de nagyon sokan vannak azok, akik nem kaptak harmadik oltást. A negyedik oltás is elérhető, de ezt elsősorban az időseknek vagy a "kockázati csoportba" tartozóknak ajánlotta az osztályvezető.

 

 

(Indexfotó: pexels.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló