2023. március 30., Zalán

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #negyedik hullám

A korábbiaknál laposabb járványhullámra számít a népegészségügyi központ

Barna Benedek 2021.11.08. 14:22

Galgóczi Ágnes járványügyi osztályvezető arról beszélt, hogy az átoltottság valószínűleg befolyásolja az esetszámok növekedésének dinamikáját.

 

Az átoltottság valószínűleg befolyásolja az esetszámok dinamikáját, így a korábbiaknál laposabb járványhullámra lehet számítani – mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

 

Az MTI beszámolója szerint példaként Romániát említette Galgóczi Ágnes, ahol alacsony átoltottság mellett robbanásszerűen növekedő esetszámmal, az egészségügyi rendszert megterhelő járvánnyal állnak szemben, addig Magyarországon az esetszámok emelkedésének mértéke nem hasonlítható a romániai léptékhez.

galgóczi-koronavirus-gov

Mint mondta, a koronavírusról az elmúlt másfél évben kiderült, hogy nagyon könnyen változik a genetikai állománya. Delta variánsának pedig az eddigieknél rövidebb a lappangási ideje, jobban fertőz, illetve azzal, hogy az allergiával összetéveszthető tüneteket okoz, nehéz diagnosztizálni.


Ezzel összefüggésben a járványügyi osztályvezető az oltás fontosságára hívta fel a figyelmet, és elmondta: a kormány újabb oltási kampányt tervez a november 22-ei hétre, amikor az oltatlanok is előzetes időpontfoglalás nélkül vehetik fel a vakcinát bármelyik oltóponton. Hozzátette: a 60 év felettieknek szóló augusztusi és szeptemberi oltási kampányban az oltások igénybevételének elősegítéséért személyesen keresték fel őket a háziorvosok és orvostanhallgatók.

 

Az NNK járványügyi osztályvezetője kitért arra is, hogy az Egyesült Államokban már az 5-11 éveseket oltják Pfizer/BioNTech vakcinákkal. Ezt már az Európai Gyógyszerügynökségnél is kérvényezték, a döntés év végére várható – tette hozzá Galgóczi Ágnes.

 

(Kép forrása: koronavirus.gov.hu; Indexfotó: MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló