2024. április 17., Rudolf

Mindenki ügye

#Tisza-tó #természet

Furcsa lények a Tisza-tóban, ön már találkozott velük?

2021.08.17. 08:02

Ő az óriás mohaállat, amelyből egyre több van a Tisza-tóban.

Ha akarja, olyan, mint egy nagy marék zöldalga vagy egy tengeri uborka, vagy szivacs, esetleg egy vízbe ejtett grapefruit, de bárhonnan is nézzük, nagyon furcsa. 

 

Pár éve fedezték fel a Tisza-tóban élő, bizarr megjelenésű óriás mohaállatot (Pestinatella magnifica), amely nálunk jövevényfajnak számít. A fajt 150 éve írták le Észak-Amerikában, a Mississippi-vízrendszeréből. Hazai jelenlétéről tíz éve szereztek tudomást a szakemberek Ráckeve környékén.

 

ma

fotó: Kiss Ferenc, Természetvédelmi Őrszolgálat, HNPI

 

Az óriás mohaállat sárgás színű, gömbölyded telepe akár 30 cm átmérőjű is lehet, tapintása merev kocsonyára emlékeztető. Természetes ellensége nálunk nem ismert, és gyors szaporodásra képes, így elképzelhető, hogy a faj a jövőben sokkal nagyobb számban lesz majd a jelen a tóban, de hogy ez milyen következményekkel jár, az a jövő zenéje.

 

A vízi gerinctelenek különös csoportját alkotó mohaállatok törzsébe több ezer jelenleg élő faj tartozik, de korábbi földtörténeti korokban számuk jóval nagyobb volt. Meglehetősen ősi állatok, már 250 millió éves leletekben is megtalálták nyomaikat.

 

A fajok zöme tengeri, kb. 50 édesvízi fajuk ismert, ebből Magyarországon 10 faj él. A mohaállatok az ún. tapogatókoszorúsok közé tartoznak, szájnyílásuk körül tapogatókat viselnek. Mindig telepeket alkotnak, amelyek gyakran mohaszerű bevonatot képeznek, erről is kapták a nevüket.

 

(forrás: turistamagazin)

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló