2024. április 20., Tivadar

Mindenki ügye

#járvány #magyarország #közvélemény-kutatás #gazdaság

Új kutatás: három év alatt sem fog helyreállni a gazdaság a magyarok fele szerint

Renczes Ágoston 2021.08.09. 11:24

A nagyvállalatoktól és a kormánytól várják a gazdaság újraindítását a magyarok, akik az Ipsos nemzetközi kutatása szerint a gazdaság helyreállításával kapcsolatban pesszimistábbak a globális átlagnál.

szallitotta_azonnali_1@2x

A magyaroknak „karakteres, nemzetközi áltagtól gyakran élesen eltérő” a véleménye a koronavírus-járványt követő gazdasági helyreállítással kapcsolatban – derül ki az Ipsos nemzetközi közvélemény-kutató cég 29 országban június 25. és július 9. között végzett kutatásából.

 

Magyarországon több mint kétszer nagyobb arányban – 74 százalék – gondolják azt az emberek,

hogy a gazdaság újraindításáért elsősorban a kormányzatnak kell felelősséget vállalnia,

míg a nemzetközi átlag mindössze 34 százalék. (Az Ipsos kutatása összesen 29 országban kérdezett le 21.503 embert a 18-74 éves korosztályból a legfőbb demográfiai jellemzőkre reprezentatív módon súlyozva, az Egyesült Államoktól és Kínától egészen Szaúd-Arábiáig és Chiléig, ebből 500 főt Magyarországon kerestek meg a kutatók.)

ipsos-juli-1
Ön szerint kiknek kellene az elsődleges felelősséget vállalniuk a gazdaság helyreállításáért az ön országában? (Kép forrása: Ipsos)

 

Ugyanakkor a gazdaság újraindításában a magyarok szerint kisebb arányban kell résztvenniük vásárlóként az egyéneknek, valamint a vállalkozásoknak.

 

Az egyéneket a magyarok mindössze 3 százaléka említette az első helyen a globális 9 százalékkal szemben. A magyarok 17 százaléka szerint kell a nagyvállalatoknak elsőként felelősséget vállalniuk a gazdaság helyreállításában – globálisan ez az arány úgyszint 17 százalék –, a kisvállalkozásoktól pedig a magyarok mindössze 3 százaléka várja ezt szemben a globális 10 százalékkal. A magyarok 4 százaléka említette az első helyen a nonprofit szervezeteket, ez az arány globálisan 6 százalék.

 

Oroszországgal és Kínával egy klubban


Azt, hogy elsősorban az egyéneknek kell elsődleges felelősséget vállalniuk a gazdaság helyreállításában, a legnagyobb arányban Hollandiában (45 százalék első helyen, de további 27 százalék említette még meg az egyén felelősségét), Belgiumban (32, illetve 22 százalék) és az USA-ban (30, illetve 30 százalék) gondolják, de még Románia és az élbolyban van: a románok 27 százalékkal szerint kell elsősorban az egyéneknek felelősséget vállalniuk a gazdaság újraindításában, és további 25 százalék elmítette meg az egyén felelősségét.

ipsos-juli-2
Ön szerint kiknek kellene az elsődleges felelősséget vállalniuk a gazdaság helyreállításáért az ön országában? – Az egyéneknek (Kép forrása: Ipsos)

 

Magyarországon azonban mindössze 3 százaléknyian tették az első helyre az egyén felelősségét, és 9 százalék említette meg még azt.

Hasonlóan alacsony arányban Dél-Koreában (4, illetve 14 százalék), Kínában (6, illetve 13 százalék) és Oroszországban (9, illetve 18 százalék) gondolkodnak az egyéni felősségvállalásról a gazdaság újraindításával kapcsolatban.

 

Ugyanezen országok lakosai várják a legnagyobb mértékben a kormányzattól a felelősségvállalást: Oroszországban 75 százaléknyian említették első helyen a kormányzatot, és 16 százalék tett még róla említést;

a magyarok 74 százaléka szerint a kormányzat dolga elsősorban a gazdaság újraindítása, és 14 százalék említette még meg;

őket Dél-Korea követi 67, illetve 19 százalékkal.

ipsos-juli-3
Ön szerint kiknek kellene az elsődleges felelősséget vállalniuk a gazdaság helyreállításáért az ön országában? – A kormányzatnak (Kép forrása: Ipsos)

 

Mikor áll vissza a járvány előtti szintre a gazdaság?


Azzal kapcsolatban, hogy az országuk gazdasága mikor fog helyreállni, a kínaik a legoptimistábbak: 56 százalékuk szerint Kína gazdasága már helyre is állt, 28 százalékuk szerint egy év múlva ez már megtörténik, és csak 14, illetve 3 százalékuk szerint kell erre két-három év, illetve még több idő.

 

A legpesszimistábbak az oroszok: mindössze 4 százalékuk gondolja úgy, hogy már helyreállt a gazdaságuk, 6 százalékuk szerint fog egy év múlva helyreállni, 25 százalék szerint ez csak két-három év múlva következik be, és 66 százalékuk gondolja úgy, hogy csak több mint három év múlva áll helyre az orosz gazdaság.

 

Magyarország is a pesszimistább országok közé tartozik: 3 százalék szerint már helyreállt a gazdaságunk, 16 százalék szerint egy év múlva, 31 százalék szerint két-három év múlva áll helyre,

a magyarok 51 százaléka szerint azonban ez csak több mint három év múlva következik be.

Azzal kapcsolatban, hogy mi lesz az egyértelmű jele annak, hogy maradéktalanul visszatértünk a világjárvány előtti vágyott állapotokhoz, az egyes országok válaszai nagy együttmozgást mutatnak: globálisan az első helyen, 20 százalékos említéssel az áll, hogy

az egyének közvetlen környezetében minden ismerős és családtag visszanyeri korábban elvesztett állását, vagy kap egy új munkát;

míg a második helyen hasonló arányban az új üzletek, vállalkozások nyitását nevezték meg az emberek.

 

Az Ipsos kutatási összefoglalója magyarul ITT, bővebben angolul pedig ITT olvasható.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

 

(Indexkép forrása: Orbán Viktor / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló