2024. június 22., Paulina

Mindenki ügye

#kánikula #hőség #hőségriasztás

Forró napok előtt állunk: ismét harmadfokú hőségriasztás lép életbe

Barna Benedek 2022.08.03. 16:21

Csütörtöktől jön az újabb hőségriasztás.

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos

a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlására – erről közös közleményben tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerdán az MTI-t.


A két szervezet felhívja az emberek figyelmét, hogy a magas hőmérséklet károsan befolyásolja egészségi állapotunkat; kiemelten veszélyes a hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre. Az idősek körében a magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, amelyek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulniuk, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is – tették hozzá.

 

A közleményben az alábbiakra hívják fel a figyelmet: 

 

– Azt ajánlják, hogy az emberek tartózkodjanak hűvös helyen a kánikula idején, elsősorban 11 és 15 óra között, lehetőleg kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát és zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel.

 

– A munkába, bevásárlásra indulóknak pedig azt javasolják, vigyenek magukkal elegendő folyadékot, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, valamint a sapka, kalap viseléséről sem.


– Hangsúlyozták, hogy a kritikus időszakban lehetőség szerint a strandokon is az árnyékban kellene tartózkodni, és kérik, hogy felhevült testtel senki ne ugorjon vízbe.

 

– Szintén fokozott óvatosságra intik a járművel közlekedőket. Azt ajánlják, hogy vigyenek magukkal lehetőleg hűtött folyadékot és még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban.

 

– Azt kérték, hogy aki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!

 

– Azt is közölték, hogy a nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat, éppen ezért azt kérték, hogy a hőségriasztás ideje alatt a természetben inkább senki ne gyújtson tüzet, és kerti bográcsozásnál, grillezésnél se hagyja felügyelet nélkül a tüzet senki! Mivel tűzgyújtási tilalom van érvényben, az egész országban továbbra is tilos tarlót égetni, erdőkben és azok kétszáz méteres környezetében sem szabad tüzet gyújtani – tették hozzá.

 

 

(Indexfotó: Komka Péter / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló