2021. March 3., Kornélia

Mindenki ügye

Orbán fontolgatja az Iparkamara elnökének javaslatát az iparűzési adó kétéves eltörléséről

2020.11.22. 8:2

Legalább is ezt állítja maga Parragh László. Szerinte ez az adófajta igazságtalan, az önkormányzatok (köztük Eger is) pedig kényelmes helyzetben vannak.

 

"Épp átgondolják a javaslatokat." - mondta az Indexnek adott interjújában a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, Parragh Lászlóü arra a kérdésre, hogyan fogadta Orbán Viktor miniszterelnök az ötletét arról, hogy 2021-re és 2022-re törvényi erővel függesszék fel a kis- és középvállalkozások iparűzésiadó-fizetési kötelezettségét. Ezt az adót az árbevétel után fizetik a cégek és vállalkozók az önkormányzatoknak, amelyek többségének ez a legfontosabb és legnagyobb, saját bevétele.

 

Kérdéseinkre Eger önkormányzata korábban azt írta: A Városháza szerint 2019-ben, még a koronavírus-járvány előtt Eger egész éves iparűzésiadó-bevétele mintegy 4,2 milliárd forint volt. Idén, 2020-ban eddig 3,48 milliárd forintos IPA-bevétele volt a városnak a járvány okozta visszaesés miatt. Az IPA-bevételek teszik ki Eger saját önkormányzati bevetéleinek 76 százalékát, a város teljes költségvetése nagyjából 15 milliárd forint. Ráadásul az Orbán-kormány már elvonta az önkormányzatoktól a járványra hivatkozva teljes gépjárműadó-bevételt és a parkolási díjakat is.

 

Parragh László (MTI) 

 

"Nyilvánvaló, hogy ez most egy kényelmi állapot, amiben az önkormányzatok vannak, számukra ez egy automatikusan befolyó bevétel, igazából tenniük ezért sok mindent nem kell. Ezért nem véletlen az az indulatrobbanás, amit lehetett érzékelni a javaslataim miatt, amiken egyébként folyamatosan próbálunk finomítani, az utólagos jelzések és a saját számításaink alapján." - mondta az Indexnek az MKIK elnöke.

 

Parragh szerint "az már egy másik kérdés, hogy az önkormányzatok működéséhez szükséges forrásokat a kormány milyen módon biztosítja". 

 

Összeomlana Eger működése, ha a járványra hivatkozva a kormány felfüggesztené az iparűzési adót

Az Iparkamara elnöke javasolta Orbán Viktornak, hogy az adófizetés egyéves felfüggesztésével segítsék a vállalkozásokat. Így azonban az alapvető közszolgáltatásokra se jutna pénz az önkormányzat szerint.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló