2024. július 24., Kinga Kincső

Mindenki ügye

#fidesz #lopás #nyomozás #facebook #mémoldal

Fideszes e-mail címet találtak a videót lenyúló mémoldal mögött, felfüggesztették a nyomozást

azonnali.hu 2021.01.26. 12:36

A hatóság szerint nem megállapítható az elkövető kiléte.

Még 2019 nyarán számolt be arról az Azonnali, hogy az Elég nevű kormánypárti Facebook-oldal engedélykérés nélkül vett át és töltött fel egy részletet az egyik videójukból: az úzvölgyi katonatemető körül kiélesedett román-magyar feszültség kapcsán az akkor 95 éves Bartha Mihály, egykori úzvölgyi veterán adott interjút a portálnak. A Facebook-oldal nem is tagadta a jogsértést, viszont azzal érveltek, hogy "nemzeti ügy", hogy a videó terjedjen, de az eredeti, hatperces változat ezt az ügyet nem tudja szerintük betölteni, ezért vágtak ki ők belőle egy félperces románozós részt és terjesztették azt. (A videóról egyébként az Azonnali logóját is kivágták, és az Azonnali által írt feliratokat is egy az egyben, de más dizájnnal átvették.)

 

Az Azonnali ezután büntetőfeljelentést tett az úzvölgyi videójuk jogtalan felhasználása miatt. Sokáig nem történt semmi érdemi, csak annyi, hogy a Fővárosi Főügyészség átpasszolta azt az Egri Rendőrkapitányságnak (az Azonnali kiadójának székhelye van Egerben), az pedig továbbpasszolta az ügyet a NAV-nak, ugyanis a bitorlással kapcsolatos ügyekben, mint kiderült, az adóhivatal az illetékes. 

 

Végül aztán másfél év elteltével, hétfőn kaptak egy végzést a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságától, miszerint felfüggesztik a büntetőeljárást, ugyanis az elkövető kiléte nem volt megállapítható. Ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy meg is szűnik az eljárás, ugyanis ha mégis előkerül információ az elkövető kilétével kapcsolatban elévülési időn belül (ez bitorlás esetében a minimális öt év), akkor folytatódik az ügy, ha meg nem történik semmi, akkor majd szépen elévül.

 

A NAV a végzésben azt is leírta, hogy mit sikerült a nyomozással elérni. Eszerint a nyomozás során végzett adatgyűjtéskor kiderült, hogy az Elég nevű Facebook-oldalhoz kapcsolt e-mailcím a kapcsolat@fidesz.hu, amely

az internetes keresőprogram találati listája alapján a Fidesz Központi Hivatalához tartozik, mely a 1062 Budapest, Lendvay utca 28. szám alatt működik

– állapítja meg a NAV.

copy_1_copy_1_eleg_lopott_video_nyito
Kép forrása: azonnali.hu

A végzés további részeiben azonban nincs szó arról, hogy a Fideszt a hatóság megkereste volna annak érdekében, hogy kiderítse, konkrétan kinek a felelőssége az Elég nevű oldalon megjelenő tartalom (büntetőügyekben ugyanis természetes személyek felelősségét állapítják meg, jogi személyekét, például pártokét nem).

 

Azt viszont részletezi a NAV, hogy megkeresték a Facebook írországi leányvállalatát, hogy azonosítsa a profil működtetőit, azonban ez a megkeresés nem volt eredményes, ugyanis a Facebook további információkat kért annak teljesítéséhez, a NAV viszont már minden rendelkezésre álló adatot megküldött.

 

Megállapítják azt is, hogy a jogsértő videó továbbra is elérhető a Facebookon, és azon tizennégyezer megosztás van.

 

A Facebook egyébként arra hivatkozva nem távolította el a videót, hogy a feltöltő Elég szerint a videórészletet nem pusztán ellopták, hanem kritikát, illetve kommentárt fűztek hozzá. (Ezzel kapcsolatban az Azonnali rámutat: valójában a puszta videón túl kizárólag a szöveg könnyebb érthetőségét szolgáló feliratok voltak a videón, amelyeket szintén ők készítettek, az Elég csak a designon változtatott.)

 

Az ügy kapcsán megkeresték a Fideszt is, de egyelőre nem kaptak választ.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló