2021. június 24., Iván

Mindenki ügye

#járványügyi intézkedések #fesztivál

Fesztivál Szövetség: ha nem lesz részleges nyitás, tönkremehet a könnyűzenei fesztiválok többsége

2021.03.25. 09:18

Nem sokáig lesz Magyarország a fesztiválok nemzetközi hírű hazája, ha nem enyhítenek valamilyen szinten a járványvédelmi intézkedéseken - véli Márta István.

Az Egri Ügyek is beszámolt róla, hogy a VOLT és Sound fesztiválokat már le is mondták idénre. Márta István rendező, a Fesztivál Szövetség elnöke az ATV-ben elmondta, ha nem történik enyhítés, a könnyűzenei fesztiválok 60 százaléka tönkre fog menni. Jelen pillanatban ugyanis tervezhetetlenek a fesztiválok, minden attól függ, hogy a pandémia milyen irányba halad. 

Márta István szerint lehetséges, hogy a kisebb fesztiválokat a fokozatosság jegyében meg lehet tartani. Itt nem csak az előadóművészekről van szó, a technikai személyzetről, az infrastruktúráról, a kiszolgálókról is. Ha nem lehet idén megtartani, akkor vagy jövő évre halasztják őket , de arra is van lehetőség, hogy kisebb fesztiválokat kevesebb vendéggel és előadókkal át lehet még idén későbbi alkalomra szervezni, igyekeznek nagyon rugalmasak lenni.

Nagy fesztiválok esetén viszont elérkezett az a vörös vonal, amin túl már nem fog a jegyelővétel működni- mondta Márta István. Az oltási igazolványok kapcsán elmondta, hogy nem mindegy, milyen paraméterekben gondolkoznak- ültetett vagy nem ülteti közönség, távolságtartást- és arról is dönteni kell,  hogy ilyen igazolványra szükség van-e. Ugyanis a jelen pillanatban lévő hatályos szabályok alapján a 18 éven aluliak nem fognak tudni menni fesztiválra - oltási igazolvány hiányában - sőt, a családok sem.

volt fesztivál

A szakmai szervezetek próbálják a döntéshozókat ötletekkel befolyásolni, például hozta a fokozatosság elvét. A javaslatok függnek a helyszíntől- szabad vagy zárt tér- illetve a létszámtól is. Felállítanak egy Covid-kézikönyvet, szakmai szervezetekkel folyamatosan koordinálnak. Valamilyen konszenzus alapján a döntéshozók is kénytelenek lesznek segíteni abban, hogy ne haljanak meg a fesztiválok.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló