2024. február 23., Alfréd

Mindenki ügye

#orbán viktor #áder jános #ferenc pápa

Egy katolikus lap szerint Ferenc pápa nem akar találkozni sem Orbán Viktorral, sem Áder Jánossal

Barna Benedek 2021.06.04. 13:16

Még Semjén Zsolt is próbálta győzködni az ősszel Magyarországra látogató egyházfőt, hogy gondolja meg magát.

 

Ferenc pápa idén szeptemberben Magyarországra érkezik és részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjén. A szervezők már gőzerővel készülnek az egyházfő budapesti látogatásáta, de közben a National Catholic Register nevű amerikai katolikus lap értesülései szerint komoly diplomáciai feszültséget okoz a színfalak mögött, hogy a pápa kihagyja az államfőnél és miniszterelnöknél teendő udvariassági látogatást.

 

A lap cikkét szemléző Blikk azt írja, az egyházfő mindössze három órát tölt majd Magyarországon, és szándékosan kerülni akarja a találkozást Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktorral.

A Vatikán el akar kerülni minden politikai jellegű találkozót, és ez politikai feszültségeket generál

– mondta az amerikai újságnak egy budapesti forrás. Értesüléseik szerint a magyar kormány kitartóan invitálja személyes találkozóra a pápát, de az államfőnél tett látogatásnak normális esetben egyébként is természetesnek kellene lennie egy ilyen út során.

 

Múlt héten még Erdő Péter bíboros és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is Rómába utazott egy "elfogadhatóbb" menetrendért, a Vatikán azonban kitart amellett, hogy Ferenc pápa nem úgynevezett "államlátogatást" tesz Magyarországon, annak minden hivatalos formulájával, hanem csupán az egyházi eseményre érkezik.

ferenc-orbán-fb
Ferenc pápa fogadja Orbán Viktort, 2016-ban (Kép forrása: Orbán VIktor Facebook-oldala)

A tervek szerint az egyházfő szeptember 12-én reggel érkezik a Liszt Ferenc repülőtérre, ahonnan egyből a Hősök terére viszik, majd a zárómise után rögtön Pozsonyba utazik, hogy két-három napot Szlovákiában töltsön. A katolikus újság szerint egyenesen egy "hatalmas pofonnal" ér fel.

A National Catholic Register mejegyzi: nem titok, hogy a pápa nem ért egyet a magyar kormány – több magyar püspök által is támogatott – bevándorlási politikájával, a katolikus egyház feje ugyanis jóval megengedőbb ebben a kérdésben. A lap idézte azt a pápai enciklikát is, amelyben az egyházfő a populista kormányok "rövidlátó, szélsőséges, neheztelő és agresszív nacionalizmusát" bírálta.

Ferenc pápa tudatában van annak is, hogy a közelgő magyarországi választások miatt látogatását pártpolitikai célokra is igyekezhetnek felhasználni. A magyar kormány a hírek szerint emiatt azt is felajánlotta az egyházfőnek, találkozzon ellenzéki vezetőkkel.

 

Az amerikai katolikus lap szerint korábban nem fordult még olyan elő, hogy a pápa egy ország fővárosába látogatva ne találkozott volna az állami vezetőkkel. Noha – mint írják – az sem mindennapos, hogy az egyházfő ellátogat a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, hiszen ilyen utoljára húsz évvel ezelőtt fordult elő.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló