2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#energiaital #kampány

Felpörög az energiaitalokról szóló társadalmi vita itthon

Nagy Donát 2021.07.28. 09:22

Van, aki el sem tud képzelni egy napot nélkülük, mások a Sátán szövetségesét látják az aludobozos üdítőben.

 

A népszerű ételek és italok egy része igencsak megosztja a társadalmat és ez alól nem kivételek az energiaitalok sem, amelyeket egyesek ördögtől valónak tartanak, mások pedig víz helyett isszák. A Magyar Energiaital Szövetség most kampányt indít a hiteles tájékoztatásért.

Véget akarunk vetni annak a tendenciának, hogy egyre több gyerek kezdi a napot az általános iskolánál egy energiaitallal, de az ellen is küzdeni kívánunk, hogy városi legendákon alapuló valótlan hírek alapján mondjanak ítéletet az energiaitalokról

– mondta a HVG-nek Csibi Sándor, a Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) főtitkára. A cikk szerint a végletes gondolkodás azóta kíséri az energiaitalokat, hogy azok 10-15 évvel ezelőtt megjelentek a nemzetközi és a hazai piacon.

Azt akarjuk, hogy az emberek ne előítéletek, ne tévedések, pletykák és „brit tudósok” tanulmányai alapján döntsenek, hanem tudományos vizsgálatokat és szakemberek véleményét megismerve

– hangsúlyozta Csibi Sándor, aki szerint a tavaly augusztusban alakult MESZ-be egyre több gyártó lép be, valamint egyre több hatóság és szakember segíti a munkájukat.

red-bull-3301415_1280
Fotó: Pixabay

A MESZ szerint hiba lenne a sokak által szorgalmazott tiltás, ahogy ugyanis az alkoholhoz is hozzájutnak a kiskorúak, úgy az energiaitalokat sem lehet hermetikusan elzárni előlük.

Nem a tiltás, hanem az oktatás, tájékoztatás az egyetlen célravezető út.

Megemlítik, hogy a termék máig a 18-28 éves korosztály körében a legnépszerűbbek, amelyek három fő összetevője a víz, a cukor és a koffein. A szénhidrátok szolgáltatják az energiát, az éberségről pedig a koffein gondoskodik, amellyel kapcsolatban az EU élelmiszerbiztonsági hatósága (EFSA) folytatta le a világ legátfogóbb kutatását. Megállapították, mekkora az a koffein mennyiség, amelyet egyszerre, illetve egy nap alatt egy egészséges ember aggálymentesen elfogyaszthat. Ez 200, és 400 milligramm,

azaz a vizsgálatok szerint egyszerre két doboz energiaital, illetve napi négy-öt doboz elfogyasztása egy egészséges embernek nem okoz gondot.

De a koffein nem javasolt a gyermekeknek, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek, illetve a terhes nőknek. Egy eszpresszóban nagyjából ugyanannyi koffein található, mint egy doboz (250 milliliter) energiaitalban.

 

Ugyanakkor fontos emlékezni arra, hogy a különböző forrásokból származó koffein összeadódik, tehát öt doboz energiaital után már nem kéne sem kávét, kólát vagy akár csokoládét sem fogyasztani.

 

A cikk szerint a másik fontos összetevőt, a szénhidrátot is érdemes számolni. Az amerikai hivatalos táplálkozási irányelvek ajánlása szerint kortól és nemtől függően, szénhidrátból napi 720-1300 kalória, vagyis 180-325 gramm energiabevitel javasolt. Ennek figyelembevételével az energiaitalok szénhidráttartalmát a gyártók általánosságban (26 gramm/doboz (250 milliliter) tartományra állítják be.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló