2021. november 27., Virgil

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #szegénység #korrupció #felmérés

Már nem a koronavírus miatt aggódnak a legjobban az emberek


Az Ipsos nemzetközi felmérése szerint a pandémia a harmadik helyre szorult: a legnagyobb aggodalmak között, a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek, valamint a munkanélküliség is megelőzi.

azonnalipp

2020 áprilisa óta most először nem a covid-19, hanem a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség foglalkoztatja legjobban a világ lakosságát

– derüli az Ipsos nemzetközi közvélemény-kutató cég szerkesztőségünknek eljuttatott kutatásából. Az Ipsos What Worries the World nemzetközi kutatássorozatában 28 országot vizsgál meg rendszeresen. A legutóbbi – reprezentatív – felmérést szeptember 24 és október 8 között végezték; 21,5 ezer, 16 és 74 év közötti embert kérdeztek összesen meg a felmérésben részt vevő 28 országban.

 

Már nem a covid az első

 

Októberben a koronavírus miatt globálisan a megkérdezettek 29 százaléka aggódott; a járvány ezzel 2020 áprilisa óta először csúszott le az első helyről, és

a harmadik legaggasztóbb probléma volt holtversenyben a korrupcióval.

ipsos-aggodas-1

Már nem a covid az első (Fotó: Ipsos)

A járvány Malajzia lakóit aggasztja a leginkább – általánosságban elmondható, hogy a legjobban Ázsiában és Észak-Amerikában tekintik továbbra is fő feszélynek a járványt.

 

A magyarok a koronavírus miatt kevésbé aggódók közé tartoznak: a megkérdezetteknek mindössze 18 százaléka nevezte meg fő problémaforrásnak a pandémiát, de nálunk a járvány egyébként is csak egyszer, 2020 áprilisában került az első helyre, amikor az Ipsos először kérdezett rá a kutatássorozatában a covid-19-re.

ipsos-aggodas-2

Nálunk csak egyszer volt az első helyen a járvány az aggodalmak között (Fotó: Ipsos)

Az első helyen azóta egészen 2021 szeptemberéig majdnem végig a korrupció volt, ezt előzte meg októberben a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség.

Ez a probléma került globálisan is az élre az aggodalmak között; a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség az emberek 33 százaléka szerint a legaggasztóbb probléma.

ipsos-aggodas-3

A magyarok és az oroszok aggódnak leginkább a szegénység és a szociális egyenlőtlenségek miatt (Fotó: Ipsos)

 

Ebben Magyarország Oroszországgal holtversenyben az élen van,

hazánkban és Oroszországban a megkérdezettek 55-55 százalékát vélekedett ugyanígy a szegénység és a szociális egyenlőtlenségek kérdéséről.

A munkanélküliség szintén megelőzte a koronavírust, globálisan az emberek 30 százaléka aggódik miatta – ez azonban a magyarokat kevésbé érinti: nálunk a megkérdezettek mindössze 19 százalékát aggasztja a munkanélküliség.

ipsos-aggodas-4

A munkanélküliséget tartja globálisan a legtöbb ember a második legnagyobb problémának, de a magyarokat aggasztja a legkevésbé (Fotó: Ipsos)

 

A többség szerint nem megyünk jó irányba

 

A korrupció miatti aggodalom tekintetében azonban szintén az élbolyban vagyunk: emiatt globálisan 29 százaléknyian aggódnak, nálunk azonban megkérdezettek majdnem fele, 49 százalék nevezte meg a pénzügyi-politikai korrupciót is az aggodalma tárgyaként.

Nálunk jobban csak Malajziában, Kolumbiában és Észak-Afrikában aggódnak a korrupció miatt.

ipsos-aggodas-5

A korrupció globálisan ugyanolyan aggasztó, mint a covid. Nálunk sokkal aggasztóbb (Fotó: Ipsos)

A felmérésben részt vevő országok közül a Magyarországon élőket aggasztja viszont a legkevésbé a bűnözés és az erőszak – mindössze hat százalékukat a globális 27 százalékkal szemben. Itt a listát érdekes módon Észak-Afrikát és Mexikót megelőzve Svédország vezeti.

ipsos-aggodas-6

A bűnözés és az erőszak miatt viszont alig aggódunk (Fotó: Ipsos)

 

 

A klímaváltozás globálisan az emberek 15 százalékát aggasztja, Magyarország esetében ez az arány is hat százalék.

 

Bár a koronavírus miatti aggodalmak csökkentek, globálisan az emberek többsége – 64 százaléka – mégis úgy gondolja, hogy nem mennek jó irányba a dolgok.

ipsos-aggodas-7

Mit gondol, az ön országában a dolgok jó irányba haladnak, vagy rossz irányba mennek? (Fotó: Ipsos)

 

Magyarország ebben kicsit a globális átlag fölött van: nálunk 69 százalék gondolja, hogy rossz irányba haladunk.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

 

(Indexfotó: pikrepo.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló