Komoly a helyzet: az élelmiszertermelés harmadát veszélyeztetheti a klímaváltozás
Ha csak mérsékelni tudjuk, már az hatalmas siker az emberiségnek.
Egy új vizsgálat alapján a globális élelmiszertermelés harmada kerülhet veszélybe a klímaváltozás miatt – írja a The Guardian az MTI híre szerint. A mezőgazdaságot ugyanis nagyban befolyásolhatja az átlaghőmérséklet emelkedése, illetve a csapadékmennyiség alakulása.
A finnországi Aalto Egyetem csapata szerint jelenleg a növénytermesztés mintegy 95 százaléka olyan régiókban zajlik, ahol a hőmérséklet, a csapadék és a szárazság egyensúlya kedvező.
Ha viszont a század végére az átlaghőmérséklet 3,7 Celsius-fokkal emelkedik, a mezőgazdaság számára alkalmas terület nagysága drámaian lecsökkenhet.
A friss tanulmány alapján a folyamat főként Dél- és Délkelet-Ázsiában, illetve a Száhel övezetben okozhat problémát.
A kutatók szerint amennyiben sikerül tartanunk magunkat a párizsi klímaegyezmény céljához, és 1,5-2 Celsius-fokban mérsékeljük a felmelegedést, csak a globális élelemtermelés 5-8 százaléka válhat veszélyeztetetté. Matti Kummu, a csapat tagja úgy véli, lépéseket kell tennünk, hogy csökkentsük a fenyegetést, az egyik legfontosabb feladat pedig a veszélyeztetett térségekben élők megsegítése.
A szakember szerint az éghajlati átalakulás hatására egyes régiókban, így Európa északi részén, egyre több terület válhat alkalmassá a mezőgazdaság számára. Ez azonban nem ellensúlyozza a terméketlenné váló földek méretét.
A kutatók 27 jelentős élelmiszernövényt és hét haszonállat-típust vizsgáltak. Az eredmények alapján amennyiben továbbra is magas marad a kibocsátás, 2100-ra 4 millió négyzetkilométernyi új sivatag alakulhat ki világszerte.