2021. június 14., Vazul

Mindenki ügye

#zöldfül #klímaváltozás #mezőgazdaság #klíma

Komoly a helyzet: az élelmiszertermelés harmadát veszélyeztetheti a klímaváltozás

Nagy Donát 2021.05.20. 11:00

Ha csak mérsékelni tudjuk, már az hatalmas siker az emberiségnek.

Egy új vizsgálat alapján a globális élelmiszertermelés harmada kerülhet veszélybe a klímaváltozás miatt – írja a The Guardian az MTI híre szerint. A mezőgazdaságot ugyanis nagyban befolyásolhatja az átlaghőmérséklet emelkedése, illetve a csapadékmennyiség alakulása.

 

A finnországi Aalto Egyetem csapata szerint jelenleg a növénytermesztés mintegy 95 százaléka olyan régiókban zajlik, ahol a hőmérséklet, a csapadék és a szárazság egyensúlya kedvező.

 

Ha viszont a század végére az átlaghőmérséklet 3,7 Celsius-fokkal emelkedik, a mezőgazdaság számára alkalmas terület nagysága drámaian lecsökkenhet.

A friss tanulmány alapján a folyamat főként Dél- és Délkelet-Ázsiában, illetve a Száhel övezetben okozhat problémát.

field-5207335_1280
Fotó: Pixabay

A kutatók szerint amennyiben sikerül tartanunk magunkat a párizsi klímaegyezmény céljához, és 1,5-2 Celsius-fokban mérsékeljük a felmelegedést, csak a globális élelemtermelés 5-8 százaléka válhat veszélyeztetetté. Matti Kummu, a csapat tagja úgy véli, lépéseket kell tennünk, hogy csökkentsük a fenyegetést, az egyik legfontosabb feladat pedig a veszélyeztetett térségekben élők megsegítése.

 

A szakember szerint az éghajlati átalakulás hatására egyes régiókban, így Európa északi részén, egyre több terület válhat alkalmassá a mezőgazdaság számára. Ez azonban nem ellensúlyozza a terméketlenné váló földek méretét.

 

A kutatók 27 jelentős élelmiszernövényt és hét haszonállat-típust vizsgáltak. Az eredmények alapján amennyiben továbbra is magas marad a kibocsátás, 2100-ra 4 millió négyzetkilométernyi új sivatag alakulhat ki világszerte.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló