2023. szeptember 26., Jusztina

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #karácsony gergely #emmi #maszkviselés

A minisztérium közölte: egyelőre nem hozzák vissza a kötelező maszkviselést

Barna Benedek 2021.10.16. 18:12

Oltásalapú védekezésben gondolkodnak.

 

Karácsony Gergely főpolgármester a héten levélben fordult a kormányhoz: a ferőzöttek számának ismételt emelkedésére hivatkozva azt írta, hogy szeretné, ha a kormány visszaállítaná a maszkviselésre vonatkozó, július 3. előtt hatályos szabályokat, azaz az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön kötelező legyen viselni a védőeszközt.


Azt kérte, hogy amennyiben ezt a kormány nem akarja megtenni, akkor legalább adjon felhatalmazást a helyi önkormányzatok képviselőtestületeinek, Budapest területén pedig a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy a maszkviselési kötelezettséget helyi önkormányzati rendeletben írhassák elő, amelynek betartatásában és szankcionálásában a rendőrség közreműködik.

 

A főpolgármester idézte a Magyar Tudományos Akadémia elnökségének javaslatait, amelyek között kiemelt helyen szerepel, hogy zárt térben, rendezvényeken és tömegközlekedési eszközökön szükséges az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszk viselése.

maszk-pexels
Fotó: pexels.com

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) most az ATV Híradójának válaszolva úgy reagált a felvetésre: a kormány és az Operatív Törzs folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzetet, és ha szükséges további intézkedésekről dönt.

 

Azt írták,

a járvány negyedik hullámában a védekezés már oltásalapú, hiszen a vírus ellen az oltás biztosítja a legerősebb védelmet, és az előző hullámokkal szemben, ma már van vakcina és a lakosság 60%-a védett.

Hozzátették: "a maszkviselés továbbra is kötelező a kiemelten veszélyeztetettnek számító területeken: az egészségügyi intézményekben (háziorvosoknál, szakrendelőkben, kórházakban) és a szociális intézményekben (oltatlanok számára látogatáskor) emellett a mindennapokban a maszk ugyan nem kötelező, de nem is tiltott, ha valaki hordani szeretné, nyugodtan megteheti."

 

Egyelőre tehát nem vezetik vissza a kötelező maszkhasználatot.

 

(Via hvg.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló