2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#oroszország #gáz #gazprom

Elzárja a gázcsapokat Oroszország Lengyelország és Bulgária felé

Fehér Buda/ugytudjuk.hu 2022.04.27. 11:24

Magyarországra Bulgárián keresztül érkezik a gáz.

 

A Gazprom bejelentette, hogy elzárja a gázcsapokat Lengyelország és Bulgária felé. A gáz jelenleg még érkezik az országokba, ám a lengyelek és a bolgárok szerint még ma fennakad majd a szállítás. Vlagyimir Putyin még a múlt hónapban hozott egy döntést, miszerint a nem barátságos országoknak a jövőben rubelben kell fizetnie a gázért. 

 

A Gazprom lépése erős vágás lesz több európai ország számára, hiszen rengeteg épület fűtését, de még az energiaelőállítást is az orosz gáz teszi lehetővé. Különösen rossz helyzetben lesz Németország, hiszen a németek erősen az orosz gázra támaszkodtak eddig. 

 

Azt egyelőre nem tudni, hogy Putyin több országgal szemben is felmondja-e a gázszállítást, ám a Metro arról ír, hogy ha az ukrán háború továbbra is keservesen folytatódik az oroszok számára, Putyin további válaszlépést tehet. 

pikrepo-com - gazprom
Fotó: pikrepo.com

Lengyelország és Bulgária vezetői eközben arról nyilatkoztak, hogy az orosz gázszállítás fennakadása ellenére a helyiek nem fogják majd megérezni a hiányt. A bolgárok egyébként már alternatív forrásokat keresnek, Törökországból, vagy Görögországból importálhatnak gázt a jövőben. Az ukránok eközben már arról beszélnek, hogy Putyin most a gázzal fogja zsarolni az európai országokat, hogy azok ne avatkozzanak be az invázióba. 

 

Magyarországra egyébként Bulgárián keresztül is érkezik a gáz, ám Szíjjártó Péter külügyminiszter egy Facebook-videóban már arról beszélt, hogy a magyar ellátást nem befolyásolja majd a Gazprom lépése. Magyarország eközben euróban fizet a gázért a Gazprom Banknak, a bank váltja majd át rubelre a pénzt.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló