2022. augusztus 8., László

Mindenki ügye

#háziorvos #orvos

Elvenné az Orbán-kormány a háziorvosokat és a szakrendelők fenntartását a helyi önkormányzatoktól

Nagy Donát 2022.06.30. 10:14

Újabb államosítás a láthatáron, az orvoshiány miatt körzetösszevonás is jöhet.

 

A háziorvosi praxisjog kezelését, valamint a szakrendelők fenntartását is átvenné az állam az önkormányzatoktól, írja a Népszava. Erről Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár beszélt szerdán az IME Országos Egészség-gazdaságtani konferencián. A politikus a rendezvényen az új kormányzati ciklus egészségpolitikai terveit ismertette.

 

A lap szerint az alapellátás irányításának átvétele nem teljesen váratlan, hiszen Pintér Sándor belügyminiszter már korábban belengette: az alapellátási praxisok számának "észszerűsítésére készülnek".

Úgy tudni, hogy az évek óta betöltetlen praxisok problémáját többek között a területi határok módosításával és a körzetek összevonásával orvosolnák.

Takács Péter most azt mondta, három céljuk van:

  • az egészségben eltöltött életévek számának növelése,
  • a lakóhelyközeli ellátások erősítése,
  • továbbá felkészülés a várható világjárványokra.

Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az egészségügy reagáló képességét megőrizzük, megerősítsük

– jelentette ki a konferencián.

D_VAJ20211017001-2048x1372
Fotók: MTI

 

Szerinte a Covid alatt két fontos dolog történt az ellátórendszerben. Egyrészt létrehozták a kórházak új irányítási struktúráját és ettől kezdve az intézmények nem magukra hagyott dzsungelharcosként küzdöttek a Coviddal. Másrészt a kórházak közötti feladat megosztással lehetett humánerőforrást fölszabadítani és átállni a rendkívüli helyzetre.

 

Az államtitkár szerint a járvány elleni védekezés olyan jól sikerült, hogy a harmadik és negyedik hullámban már a betegellátás sem szenvedett komoly kárt.

 

Jelezte, olyan méretgazdaságos járási egységet hoznak létre, ami a betegellátás biztonságát garantálja. Azt mondta, most a széttöredezett háziorvosi rendszernek az önkormányzatok az urai, s van olyan pontja az országnak, ahol pénzhiány miatt gyakorlatilag elérhetetlen az alapellátás.

Ez kormányzati szempontból vállalhatatlan!

– jelentette ki. Ezért a terveik szerint például a körzethatárok módosítása, a feladatellátási szerződések megkötése az önkormányzatoktól az Országos Kórházi Főigazgatóságon (OKFŐ) belül létrehozott úgynevezett praxiskezelőhöz kerülne.

 

A lap szerint az államtitkár üzent az szakdolgozóknak és az orvosoknak is: a béremelés következő lépcsőjében a szakdolgozókkal is foglalkozni kell, mert míg 2015 óta az orvosoknál megnégyszereződött a fizetés, addig náluk a növekedés jóval elmaradt ettől.

Ezért most a szakdolgozók béremelésének módszertanán dolgozunk

 

– mondta a felszólalása végén.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló