2024. április 12., Gyula

Mindenki ügye

#előválasztás #ellenzék #szavazás #miniszterelnök-jelölt

Előválasztás: újabb induló esett ki, öten küzdhetnek meg a kormányfőjelöltségért

Barna Benedek 2021.09.06. 11:16

Véglegessé vált az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért indulók listája.

 

Az előválasztáson indulni kívánóknak hétfő reggel 10 óráig kellett összegyűjteniük a szükséges számú ajánlást (a képviselőjelöltek esetében 400-at, miniszterelnök-jelölteknek 20 ezret). Ez nem sikerült mindenkinek, így végül is öten versenyezhetnek, hogy az egyesült ellenzék kormányfőjelöltjei lehessenek.

 

Pálinkás József – az első Orbán-kormány oktatási minisztere, az MTA korábbi elnöke – hétfőn az ATV Start című műsorában jelentette be, hogy nem tudta összeszedni a 20 ezer aláírást. Arra a kérdésre, hogy mekkora csalódást jelentett ez neki, Pálinkás elmondta: erre az eredményre számított, mivel nem volt sok aktivistájuk, márpedig ez elsősorban erőforrás, másodsorban logisztika kérdése volt. Hozzátette azt is, maga politikusként nem elég ismert ahhoz, hogy "tömegek álljanak sorban" a sátraiknál. Közölte azt is, hogy pártjának, az Új Világ Néppártnak 19 jelöltje közül 17-nek sikerült megszerezni a kellő számú ajánlást (egyéni jelöltként maga Pálinkás is versenyben van Hajdú-Bihar megye 1-es számú választókörzetében).

 

Pálinkás a Telexnek azt nyilatkozta, hogy mostantól Márki-Zay Pétert támogatják miniszterelnök-jelöltként. Márki-Zay hajnalban jelentette be a Facebookon, hogy neki sikerült összeszednie a szükséges ajánlásokat a Mindenki Magyarországa Mozgalommal. Fekete-Győr András, a Momentum jelöltje szintén hétfőn adta hírül, hogy neki is meglett a kellő számú szignó.

 

Dobrev Klárát, a Demokratikus Koalíció jelöltjét már szeptember 1-én nyilvántartásba vette az Országos Előválasztási Bizottság, rajta kívül Jakab Péternek, a Jobbik jelöltjének és Karácsony Gergelynek, a Párbeszéd jelöltjének is sikerült az induláshoz szükséges aláírásokat megszerezni, így az előválasztáson a fenti öt jelölt közül választhatják ki Orbán Viktor ellenfelét a szavazók.

jeloltek
Kép forrása: elovalasztas2021.hu

 

Az indulók között eredetileg szerepelt Ecsenyi Áron is a Le az adók 75%-val Párt színeiben, de ő már korábban, az aláírásgyűjtési időszakban jelezte, nem fogja tudni megszerezni a szükséges ajánlásokat.

A kormányfőjelöltet két fordulóban választják majd: az első szeptember 18-26. között lesz (a képviselőjelöltek előválasztásával együtt), a második pedig október 4-10. között. A második körbe már csak az első fordulóban legtöbb szavazatot kapó három jelölt jut tovább. Szavazni ehet majd online és személyesen egyaránt (a személyes szavazáshoz Egerben is szavazósátrat állítanak majd fel).

(Indexfotó: pexels.com – Képünk illusztráció)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló