2022. július 7., Apollónia

Mindenki ügye

Előválasztás: a Jobbik egyik kormányfőjelöltet sem támogatja a második fordulóban

Petróczi Rafael 2021.10.05. 11:17

19 vezető jobbikos politikus legitimálta a döntést.

azonnalipp

Amikor kiderült, hogy nem jutok miniszterelnök-jelöltként a második fordulóba, elmondtam, engem nem a helyezés érdekel, hanem az, hogy az ellenzéki összefogás stabil maradjon, a győztest pedig teljes mellszélességgel támogatni fogom. Erre most két miniszterelnök-jelölt bejelentette, hogy a második fordulóban összefognak, hogy ne a harmadik nyerjen. Ha azért fognának össze, hogy ezzel növeljék az ellenzéki szavazók számát, esetleg így bátorítsák a még bizonytalanokat, akkor üdvözölném. De ha azért fognak össze ketten, hogy ne a harmadik nyerjen, azzal nem tesznek mást, mint sebeket ejtenek. Függetlenül attól, hogy sikerül-e a tervük vagy sem. A vesztes fél szavazói fognak sérülni, és ezzel a kormányváltás esélye.

Ez az a múlt hét szombati Jakab Péter-poszt, amiből többen is – például az Azonnalin Balogh Gábor – azt olvasták ki, hogy a miniszterelnök-jelölti előválasztáson 14,08 százalékot szerző, és ezzel a negyedik helyen végző Jakab bújtatottan a DK-s Dobrev Klára mögé állt be a végül október 10-16. között tartandó előválasztási második fordulóban az egymással – állításuk szerint egyenrangú félként – összefogó Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter ellenében.

 

Maga Jakab Péter végül hétfőn igyekezett cáfolni ezt a sejtést egy Facebook-poszttal, mondván, hogy összeült a Jobbik elnöksége megvitatni, hogy kit támogassanak a második a fordulóban, a döntés pedig az lett, hogy „benneteket, választókat”.

jakab-mti-illyés-tibor
Fotó: Illyés Tibor / MTI

 

Azaz az elnökség arról határozott, hogy előzetesen senki mellett nem teszik le a voksukat, hanem azt az személyt fogják támogatni, aki a második fordulóban a legtöbb szavazatot kapja a választóktól.

Ezt az elnökségi döntést erősítette meg keddre virradóan a Jobbik parlamenti frakciója, ami – a megküldött sajtóközlemény szerint – egyhangúlag biztosította támogatásáról a párt elnökségét.

Az elnökség és a frakció között egyébként nagy az átfedés: a 9 tagot számláló elnökségből csupán ketten (az EP-képviselő Gyöngyösi Márton és a korábbi pártigazgató, most országos választmányi elnök Szabó Gábor) nem tagjai a Jobbik 17 tagú parlamenti frakciójának.

Azaz a gyakorlatban most az elnökségi tagokon túl további 10 fő legitimálta a hétfőn meghozott elnökségi döntést, és összesen 19 jobbikos vezető tett hitet amellett, hogy ne álljanak be hivatalosan egyik miniszterelnök-jelölt mögé sem az előválasztás végéig.

Mind az elnökség, mind a frakció egyébként arra kéri

a miniszterelnök-jelölteket, valamint az őket támogató pártokat és szervezeteket, hogy hagyja mindenki maga mögött a széthúzást és az üzengetéseket, hiszen mindannyiunk közös célja az Orbán-rezsim elleni győzelem, a jövő évi kormány- és rendszerváltás.

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló