2024. június 17., Laura Alida

Mindenki ügye

#nyugdíj #nyugdíj előleg

Előleget kérnek a nyugdíjasok a jövő évi 13. havi nyugdíjból

Csarnó Ákos 2023.05.10. 15:28

Ezt is megértük.

 

A terven felüli nehézségek jelentkezése, a váratlan kiadások fedezése miatt - a munkahelyi fizetési előleghez hasonlóan - az idősek számára is lehetőség legyen előleg igénylésére – követeli a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülete.

 

A nyugdíjas fogyasztói kosár figyelembevételével, a 2023 áprilisi adatok alapján fogyasztói árak növekedése, vagyis az áprilisi éves nyugdíjas fogyasztó árindex 25,3 százalék volt.

 

A Nyugdíjas Parlament Országos Szövetsége kiemelte, hogy az idősek a vásárlásaik során ennél jóval magasabb árnövekedést tapasztalnak. Az idősek életkörülményeinek érzékelhető romlása komoly aggodalomra ad okot. Ezért kezdeményezik, hogy a havi 140 ezer forintnál alacsonyabb nyugellátásban részesült több mint 600 ezer sorstársuk helyzetének a javítása érdekében sürgős kormányzati intézkedés történjen. Az év elején megtett 15 százalékos nyugdíjemelésre való hivatkozás ma már nem segít azoknak, akik már több mint négy hónapja elszenvedik a 27–26 százalékos pénzromlás keserű terheit – áll a közleményben.

Javasolják, hogy a medián alatti nyugellátásban részesülők kapjanak lehetőséget arra, hogy a jövő évi 13. havi juttatás terhére – azzal megegyező mértékű, bankköltséggel nem terhelt – egyösszegű előleget vehessenek fel.

Azt is javasolják, hogy az a több mint 45 ezer 65 év feletti, az idei év eddig eltelt időszakában elhunyt személy örökösei számára – kegyeleti megfontolás miatt – külön kérelem nélkül, hivatalból folyósítsák az év elejei nyugdíjemelés és a tényleges infláció közötti különbség összegét.

 

indexkép: Getty Images

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló