2022. augusztus 13., Ipoly

Mindenki ügye

#téli olimpia

Bronzérmes a magyar vegyes váltó Pekingben

MTI 2022.02.05. 14:45

 

A Liu Shaolin Sándor, Krueger John-Henry, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia összeállítású rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltó futamgyőztesként sikerrel vette a negyeddöntőt a pekingi téli olimpia szombati versenynapján.

A 12 csapatot három futamba sorolták, melyekből az első kettő, valamint a két legjobb harmadik került a jégfelújítás után kezdődő elődöntőbe. A finálét a kiírás szerint 14.18-kor futják majd. A 2000 méteres szám most mutatkozott be az ötkarikás programban.

 

A magyar edzői stáb az 1000 méteres selejtezők alapján úgy döntött, hogy a három szóba jöhető férfi versenyző közül ezúttal Liu Shaolin és Krueger kap bizalmat. Liu Shaoang most nem futott.

Az olasz Pietro Sighel, Liu Shaolin Sándor, a belga Stijn Desmet és az amerikai Ryan Pivirotto (b-j) a rövidpályás gyorskorcsolyázók férfi 1000 méteres versenyének selejtezőjében a pekingi téli olimpián a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 5-én. MTI/Kovács Tamás

 

A világkupában harmadik helyen végzett magyar staféta az orosz, a japán és az amerikai együttessel csatázott. Kónya kezdett, de gyorsan visszaesett a negyedik helyre, innen indította Jászapátit, aki feljött a harmadiknak. Krueger tovább javított a pozíción, majd Liu egy pillanatra élre is állt, de amikor ismét Kónya jött - a verseny legkritikusabb része, amikor férfi vált női versenyzőt - újra hátrébb került a magyar váltó egészen a harmadik helyig. Jászapáti után Krueger egy pozíciót javított, végül Liu Shaolin remek előzéssel élre került, így futamgyőztesként jutott az elődöntőbe. A magyar staféta ideje 2:38.396 perc volt.

Korábban Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry futamgyőztesként jutott tovább a selejtezőből a hétfői negyeddöntőbe férfi 1000 méteren, Jászapáti pedig női 500 méteren, ahol Kónya kiesett.

 

A folytatásban a magyar rövidpályás gyorskorcsolya vegyesváltó csapat az eredeti felállással (Kónya Zsófia, Jászapáti Petra, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang) állt fel az A döntőre a kanadaiakkal, az olaszokkal és a favoritnak számító, hazai kínaiakkal szemben. Ez a szám 2000 méteren két férfi és két nő részvételével először szerepel az olimpián.

 

Az első kanyarban rögtön történt egy ütközés, így újraindították a futamot. Jászapáti utolsóként rajtolt, Kónya is maradt utolsó, Liu Shaoang feljött harmadiknak, majd Liu Shaolin Sándor belökte Kónyát a második helyre, de végül Kónya Zsófia esése miatt utolsóként futott be Liu Shaolin Sándor.

 

Az esést videón visszanézték, és Kanadát kizárták, mert fellökték a magyar versenyzőt, így meglett a bronzérem Kína és Olaszország mögött.

 

indexkép: MTI/Kovács Tamás

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló