2022. augusztus 8., László

Mindenki ügye

#gazdaság #gdp

Elmaradt az elemzők várakozásaitól a magyar GDP növekedése

Fehér Buda/ugytudjuk.hu 2021.11.16. 11:46

Nem sikerült megugrani a hét százalékos emelkedést.

 

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 6,1, az előző negyedévhez képest 0,7 százalékkal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye, adta hírül a Központi Statisztikai Hivatal. Magyarország bruttó hazai terméke 2021 harmadik negyedévében a nyers, illetve a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt

6,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján – a gazdaság teljesítménye 0,7 százalékkal emelkedett. A harmadik negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva 0,7 százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye, a növekedéshez leginkább a piaci szolgáltatások járultak hozzá.

 

A GDP ugyanakkor a nyers adatok alapján 1,5 százalékkal nagyobb volt a 2019. harmadik negyedévinél.

 

Érdemes azonban megemlíteni, hogy

az elemzők korábban 7 százaléknál nagyobb növekedést vártak.

gdp-pixabay
Fotó: pixabay.com

Az mfor.hu a nyáron még arról számolt be, hogy a vártnál lényegesen kedvezőbb első negyedéves GDP-adatok, valamint az eredményes oltási folyamat következtében 1,1 százalékponttal 7,7 százalékra javította idei GDP-növekedési előrejelzését a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarékbank. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője akkor úgy látta, hogy a korlátozások feloldásával a második negyedévtől meredek felpattanás várható, ami a következő negyedévekre is áthúzódhat. A gazdaságnak továbbra is támaszt adhat az ipar, az építőipar, az infokommunikáció, és a pénzügy. Több ágazatban csak lassan kezdődött el a helyreállás, mint a turizmus, az utazáshoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások, a légiközlekedés, a szórakozás, és kulturális tevékenységek.

 

Az elemzők viszont már akkor kilátásba helyezték, hogy amennyiben az őszi hónapokban újabb járványhullámot okozna egy vírusmutáns, a kilábalási folyamat minden bizonnyal megtörik, és újabb átmeneti korlátozásokra kerülhet sor. Biztató, hogy a társadalom és a gazdasági szereplők már jóval felkészültebbek egy ilyen helyzet kezelésére, azonban egyes ágazatok, köztük elsősorban a turizmus, a rendezvényszervezés és egyes szabadidős szolgáltatások területén ismét meredek visszaesésre lehet számítani. 

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló