2021. november 29., Taksony

Mindenki ügye

Így kormányoznák az országot az ellenzéki pártok, ha nyernek 2022-ben

AZONNALI.HU 2019.11.30. 00:00

Ismertették egy majdani közös kormányzás alapelveit és alá is írták az ezeket tartalmazó dokumentumot.

 

Kedden délelőtt a hatpárti ellenzéki szövetség – a Jobbik, a Demokratikus Koalíció, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum – vezetői megegyeztek egy majdani közös kormányzás hat alapelvéről, azaz megtudtuk, milyen szellemben kormányoznák Magyarországot, ha 2022-ben ők nyernék a választást – számolt be az Azonnali.

 

Az alapelvek a következők:

 

1. Az "önmagával békében élő nemzetről" Jakab Péter Jobbik-elnök beszélt. Mint mondta, pártja azzal a feltétellel vett részt a hatpárti ellenzéki szövetségben, ha nemcsak az Orbán-rendszer ér véget, hanem az ország is jobb lesz. Ez a kívánsága szerinte teljesült. Mint mondta: megteremtik a társadalmi békét, véget vetnek a gyűlölködésnek, beássák az árkokat, erre ugyanis maga a hatpárti, bal- és jobboldali pártokat is tartalmazó ellenzéki szövetség léte a bizonyíték. Mindenkit a nemzet részének tekintünk, szögezte le, majd megígérte: "Nem hat párt, hanem 15 millió magyar kormánya leszünk!"

 

2. A demokratikus jogállamról Fekete-Győr András Momentum-elnök beszélt. Szabad ország, szabad sajtó, szabad tudomány, szabad oktatás, szabad művészet: nem egyetlen ember akarata lesz a meghatározó, hanem a polgárok közös akarata, sorolta. Vége lesz az oligarchák hatalmának, leszámolnak a korrupcióval, egyetlen bűn sem marad büntetlenül, Magyarország a törvényes rend országa lesz, ígérte meg Fekete-Győr András.

 

3. A "jövőbe tekintő kormányzásról" Schmuck Erzsébet LMP-társelnök beszélt. Olyan kormányt akarnak, amely minden döntésnél figyelembeveszi a fenntarthatósági szempontokat, védi a természeti értékeket és örökséget, és kezeli a demográfiai válságot is. Arról, hogy megmaradnak-e a Fidesz-kormányok családügyi intézkedései, nem beszélt, csak annyit mondott, hogy olyan intézkedéseket hoznának, amelyekkel "minden család felelősséggel tud gyermeket vállalni". Az LMP-társelnök közölte: a bevándorlás ügyét a nemzeti kormány kezében tartanák – az EU-ban ez eleve tagállami hatáskör –, plusz fellépnének az embercsempészet és az illegális migráció "minden formája" ellen.

 

 

4. Nem hagyjuk magukra az időseket, betegeket, szegénységben élőket, vette át a szót Szabó Tímea Párbeszéd-társelnök. Ehhez ingyenes és jó minőségű oktatás, szociális ellátás, egészségügy és kultúra kell. Tisztességes nyugdíjt is ígért. Közölte: a közteherviselést ennek megfelelően át fogják alakítani, aki tehetős, több adót fog fizetni, a mostani egykulcsos szja-nak tehát vélhetően lőttek, ha a hatpárti ellenzéki szövetség kerül kormányra.

 

5. Igazságos gazdaságról beszélt Kunhalmi Ágnes MSZP-társelnök, aki lényegében Szabó Tímea témáját bővítette ki. Olyan oktatásra van szükség, ami lehetővé teszi a társadalmi felemelkedést. Tisztességes verseny így lesz ugyanis. Méltányos közteherviselésről is beszélt, amibe bevonná a nagyvállalatokat és a "felső tízezert" is, jelentsenek ezek bármit is. Tisztességes munkáért tisztességes bér és nyugdíj kell járjon, a magyar bérszínvonalnak meg kell közelítenie a nyugat-európai szintet, eltörlik a rabszolgatörvényt, a leszakadó régiókat jobban kell támogatni.

 

6. Az európai Magyarországról Gyurcsány Ferenc DK-elnök, volt miniszterelnök beszélt, aki szerint az EU nem tökéletes, sőt, az ő ízlésének messze van a tökéletestől, de még így is az eddigi legfontosabb történelmi választása az országnak. Hazafias és európai kormányt szeretnének, így, együtt, zárta a sajtótájékoztatót Gyurcsány.

 

Az ezen pontokat tartalmazó dokumentumot az általuk sajtótájékoztatónak nevezett online stream végén aztán alá is írták a politikusok.

 

2020 karácsonya előtt pár nappal a hatpárti szövetség már megegyezett abban, hogy 2022-ben közös programmal, közös listán indulnak, mind a 106 egyéni választókörzetben közös jelöltet állítanak, és közös lesz a miniszterelnök-jelöltjük is. Ekkor egy Korszakváltás garanciái című dokumentumot is elfogadtak melynek pontjai között többek között szerepel az is, hogy az ellenzéki szövetség pártjai kizárólag olyan jelöltek indulását támogatják, akik átesnek az ellenzéki pártok által közösen megszervezett szigorú átvilágításon.

 

Via azonnali.hu

 

(Indexkép: LMP Facebook-oldala)

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló