2023. március 22., Beáta Izolda

Mindenki ügye

#ukrajna #magyarország #litvánia #zászló

Elkobozták az ukrán zászlót a litván szurkolóktól egy magyarországi kosárlabdameccsen

Papp László Tamás 2022.08.30. 14:00

A magyarokkal játszott vb-selejtezőn történt a dolog.

Az EBESZ diplomatái és szurkolótársaik szerették volna szolidaritásukat kimutatni a háborúban álló Ukrajnával egy múlt heti kosárlabda-vb-selejtezőn. Ám az Aréna Savaria szekusai ezt nem hagyták: előbb elrakatták az ukrán zászlót, majd el is kobozták

– számolt be az RTL Klub az Ukrinformra hivatkozva.

 

Augusztus 24-én, szerdán vb-selejtezőn fogadta a magyar férfi kosárlabda-válogatott a litvánokat. A mérkőzést Szombathelyen, az Aréna Savaria sport- és rendezvénycsarnokban tartották, a meccsen a magyar válogatott 88-78-ra kikapott Litvániától.

litán szurkolók ukrán zászló
Fotó: Litván EBESZ-diplomaták Twitter-oldala

A sporteseményen történt egy kisebb, diplomáciainak is nevezhető incidens, amiről az Ukrinform számolt be hétfőn a címben azzal a retorikai kérdéssel, hogy

Ki tiltja meg, hogy ukrán zászlót tegyenek ki Magyarországon?”.

A beszámoló szerint a mérkőzésre egy nagyobb létszámú litván szurkolócsapat is érkezett, hogy a helyszínen buzdíthassák sportolóikat. A litván csoportban jelen volt a Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) több diplomatája is, illetve barátaik, családtagjaik, köztük gyerekek is.

 

Mivel pont aznap, azaz augusztus 24-én ünnepelte Ukrajna a függetlenség napját, a litván szurkolók saját nemzeti lobogóik mellett szerettek volna egy ukrán nemzeti lobogót is kibontani a lelátón. Ezzel kívánták szolidaritásukat kifejezni az Oroszország ellen hősies honvédő háborút vívó Ukrajnával. A gesztusnak azonban az Aréna Savaria biztonsági szolgálata megálljt parancsolt.

 

Az Ukrinform cikke szerint amikor az egyik szurkoló kihajtogatott egy kék-sárga lobogót a lelátón, egy biztonsági ember odament hozzá, és rászólt, hogy rakja el, mert csak magyar vagy litván zászlókkal szabad szurkolni. A gyerekeivel érkező férfi nem értette, hogy miért, de nem akart túlságosan vitába bonyolódni, ezért összehajtotta a zászlót, és letette maga mellé. 

 

Ezzel azonban nem elégedett meg a biztonsági szolgálat, pár perc múlva már három szekus tért vissza hozzá, és elkobozták az ukrán nemzeti jelképet.

 

A zászlót a meccs végén visszaadták, írja az Ukrinform a szurkoló beszámolója alapján. Az incidensről röviden említést tettek az EBESZ litván diplomatái is hivatalos Twitter-oldalukon, értetlenségüknek hangot adva, hogy miért nem engedte a biztonsági szolgálat az ukrán zászló használatát:

 

 

A lap szerint a sportág nemzetközi szervezetének nincs olyan tiltó szabálya, ami korlátozná más nemzetek zászlójának megjelenítését a lelátókon. A vb-selejtezőt a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség égisze alatt rendezte a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, a SZOVA Nonprofit Zrt. tulajdonában lévő, a Szombathely Sportközpont által üzemeltetett  Aréna Saváriában. Levélben kérdéseket tettünk fel az MKOSZ, a sportközpont és a vagyonkezelő illetékeseinek, amennyiben választ kapunk, beszámolunk róla – említi az RTL Klub.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló