2024. április 25., Márk

Mindenki ügye

#koronavírus #várható élettartam #idős

Elkezdett zuhanni a magyarok várható élettartama

Nagy Donát 2021.07.26. 07:26

A rendszerváltás óta nem volt ilyen.

A koronavírus-járvány nemcsak abban a dimenzióban hozott szomorú rekordot, hogy húszéves csúcsra emelte az elhunytak számát, hanem a várható élettartam is rég nem látott mértékben romlott – írja a 24.hu.

 

Tavaly 143 ezren haltak meg az országban, ami több mint tízezerrel múlja felül az elmúlt évek adatát.

A születéskor várható élettartam ezzel párhuzamosan 75,52 évre csökkent 2020-ban az előző évi 76,16 évről, ami 0,64 éves mérséklődésnek felel meg.

A cikk szerint ilyen drasztikus visszaesésre a rendszerváltás óta nem volt példa.

elderly-981400_1280 (1)
Fotó: Pixabay

Csak hogy jobban elhelyezzük ezt a számot: a koronavírus-járvány előtt évente 0,2 évvel nőtt a születéskor várható élettartam, szóval a 0,64 éves mérséklődés nagyon nagynak számít. Persze Európa több országában – ahol nem tudták megfékezni a pandémiát – hasonló visszaesés volt.

 

A 2021-es év azonban még kedvezőtlen statisztikákat hoz majd, ez már látszik az év első hónapjainak (harmadik hullám miatti) halálozási számaiból, és az idei kilátások is bizonytalanok (várható negyedik hullám) – írja a lap. A második hullám második fele és a harmadik hullám idénre esik, így nagy az esélye annak, hogy idén még több elhunyt fog szerepelni a statisztikákban.

 

Az pedig már egy másik kérdés, hogy az elhalasztott műtétek, kezelések miatt bekövetkezett tragédiákat ugyan nem számolják bele a covid-halálozásokba, de az országban elhunytak számában az adat már meg fog mutatkozni.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló