2024. február 23., Alfréd

Mindenki ügye

#magyarország #sasok #magyar madártani és természetvédelmi egyesület #sastérkép

Elkészült a sasleltár, térképre kerültek a nálunk és a régióban telelő ragadozómadarak

ugytudjuk.hu 2021.02.08. 18:11

Több mint 21 ezer négyzetkilométeren végeztek megfigyeléseket itthon.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együtt idén tizennyolcadik alkalommal szervezte meg a Magyarországon telelő sasok számlálását, melyet január 15-17-e között tartottak meg. A kezdeményezéshez 2021-ben negyedik alkalommal a a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak.

 

A 690 magyar, szlovák, cseh, osztrák, szerb és román madártani kutató által egyszerre végzett megfigyelésekkel, az úgynevezett sasszinkronnal a Kárpát-medence szinte valamennyi jelentős sastelelőhelyét felmérték. A magyarországi vizsgálat összesen mintegy 21.600 négyzetkilométert, azaz hazánk 24 százalékát érintette. Ez a sasszinkronok eddigi történetének legmagasabb értéke. Mivel a szakemberek a legfontosabb élőhelyekre koncentráltak, az állomány jelentős részét fel tudták mérni.

 

A kutatók az idei számlálás során 1025-1076 rétisast és 550-578 parlagi sast azonosítottak – mindkét faj fokozottan védett. Az MME szerint ez meglehetősen alacsony számnak számít. A résztvevők 5 szirti sast és 4 fekete sast is dokumentáltak, illetve további 12 ragadozófaj mintegy 18 ezer példányát és több mint ezer túzokot.

A hat csatlakozó közép-európai országban összesen 1347 rétisast, 763 parlagi sast, 24 szirti sast és 6 fekete sast azonosítottak. A sasok mellett további 13 ragadozómadár-faj több mint 20 ezer példányát is megfigyelték.

A számlálás alapján elkészültek a sastérképek, ezek közül a rétisasok és parlagi sasok elterjedését mutatóak alább megtekinthetőek, a továbbiak elérhetőek az MME honlapján IDE KATTINTVA.

 

retisasok-mme

parlagi-sasok-mme

 

Via ugytudjuk.hu

 

(Az indexfotón egy parlagi sas - Fotó: Wikipédia)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló