2024. július 24., Kinga Kincső

Mindenki ügye

#kresz #elektromos roller #révész máriusz

Elkészült a KRESZ-módosító javaslat, amely az e-rollerek közlekedését is szabályozná

Barna Benedek 2022.09.10. 14:30

Révész Máriusz azt ígérte, lesz társadalmi vita a módosító csomagról, amelyet még idén, de legkésőbb jövő év elejére el szeretnének fogadtatni.

 

Elkészült a javaslat, amely az elektromos rollerek közlekedését is szabályozná: a parlament Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár szerint már az idén elfogadhatják a módosítást – írja az Infostart.

 

Az államtitkár az InfoRádiónak nyilatkozva azt mondta, teljes konszenzusra jutottak az ügyben. "Az Országos Baleset-megelőzési Bizottságnak volt néhány észrevétele, a pontosítás megtörtént. Van egy kész javaslat, amit szeptemberben vagy októberben szeretnénk útjára indítani. Lesz társadalmi vita, és én nagyon reménykedem, hogy ezt a Kresz-módosítócsomagot még ebben az évben elfogadják, de legkésőbb jövő év első felében" – fogalmazott Révész Máriusz.

révész-máriusz-mti-Varga György
Fotó: Varga György / MTI

A KRESZ-módosítás azért vált szükségessé, mert nemzetközi összehasonlításban Magyarországon még mindig nagyon sok a baleset. A javaslattal az egyik legfontosabb cél ezeknek a közlekedési baleseteknek az elkerülése, a kulturáltabb közlekedés kialakítása. Emellett megjelentek új közlekedési eszközök, amelyek az előző szabályozás időpontjában még nem léteztek: például az elektromos rollerek, gördeszkák, az egy kereken guruló segwayek.

Rengeteg levél érkezik hozzánk, panaszkodnak elektromos rolleresek, hogy elvették a jogosítványukat, mert a rendőrség egyébként segédmotor-kerékpárnak minősíti a rollereket"

– mondta az államtitkár. Révész Máriusz szerint ez nem teljesen egyértelmű: ha az elektromos rollereket segédmotor-kerékpárnak minősítenék, akkor mindenkitől meg kellene követelni a bukósisakot, ezért ez "egy teljesen rossz helyzet". A másik cél az elektromos eszközöknél megállapítani, hol és milyen sebességgel mehetnek, és milyen járműnek számítanak.

 

A nyugat-európai minta alapján

azt javasolták, hogy a 25 km/óránál kisebb végsebességű elektromos rollerekre a kerékpárhoz hasonló szabályok vonatkozzanak,
amelyek pedig ennél gyorsabb haladásra is képesek, a segédmotor-kerékpárok szabályai alá essenek.

(Indexkép forrása: pexels.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló