2021. május 12., Pongrác

Mindenki ügye

Elképesztően gagyi, történelmileg nem épp hiteles klippel debütált Fankadeli és Tóth Gabi – VIDEÓ

Úgytudjuk 2019.11.30. 00:00

És mindezért a kormány "magyarságkutató" intézete komoly összeget fizetett.

 

A pozsonyi csatára emlékező animációs film nemcsak dalválasztásával hívja fel magára a figyelmet, hanem a például a képen látható animáció minőségével is - írja a HVG. Az már korábban kiderült, hogy Kásler Miklós Magyarságkutató Intézete animációs filmet készít a 907-ben zajlott pozsonyi csatáról. Most pedig kiderült, hogy a kisfilmet egy számítógépes stratégiai játék, a Total War grafikai motorjával gyártották le.

 

A 10-15 évvel ezelőtti játékok grafikáját idéző animációra Fankadeli rappel az ősök sorsáról, és Tóth Gabi is harcra buzdít a refrénben.

 

A dalban többek között az is elhangzik, hogy

 

egy az Isten.

 

 

Ez különösen azért érdekes, mert a pozsonyi csata 907-ben történt, amikor a magyarok még nem vették fel a kereszténységet, ez csak majdnem száz évvel később történt meg. Ráadásul magában a klipben is felbukkannak többször a kereszténységet jelképező keresztek.

 

 

Így eléggé érthetetlen, hogy a Magyarságkutató Intézet miért pont ezt a csata és dal párosítást hozta össze. A köztévén december 21-én fog a klip debütálni. A projektről az intézet igazgatója, Horváth-Lugossy Gábor azt mondta, hogy

 

 

történelem valóban ismétli önmagát, és mi, magyarok már megszokhattuk, hogy itt, a Kárpát-medencében olykor meg kell védeni magunkat a nagyhatalmi túlerővel szemben. Ilyenkor kerül előtérbe a film által is kidomborított bátorság.

 

A csatában egyébként az akkor még nem keresztény, törzsi szövetségben élő magyar sereg győzte le a Kárpát-medencére támadó Keleti-Frank Királyság csapatait.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló