2022. október 4., Ferenc

Mindenki ügye

#kerítés #büntetés-végrehajtás #határzár #magyar-szerb határ

Elítéltekkel építtetik át a kerítést a magyar-szerb határon

Barna Benedek 2022.08.10. 16:24

Egy méterrel magasabb lesz és új szakasz is épül – a kormány erre közel 20 milliárdot szánt.

 

A kormány döntésének megfelelően a büntetés-végrehajtási szervezet megkezdte a már meglévő 165 kilométer hosszúságú biztonsági határzár megerősítését és az új határvédelmi rendszer kiépítését a hódunai szakaszon – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) az MTI-vel szerdán.

 

Azt írták: a büntetés-végrehajtás nemcsak a kerítéselemek gyártását és azok összeszerelését végzi fogvatartotti munkáltatással, de a biztonsági határzár karbantartásáért, a rongálások javításáért is ez a szervezet a felelős.

határzár-mti
Fotó: Vadnai Szabolcs / MTI / Miniszterelnöki Kabinetiroda

A határzár-megerősítés szükségességével kapcsolatban a BvOP arról írt, hogy tavaly 2181, idén eddig pedig már 1528 esetben rongálták meg azt, és az elmúlt másfél évben mintegy félmilliárd forintba került a rongálások javítása a magyar adófizetőknek.

 

Közel húszmilliárdot szántak a kerítés megemelésére és az új szakaszra

 

Még júliusban döntött arról a kormány, hogy magyar-szerb határszakaszon a meglévő 165 kilométeres kerítés első sorát egyméteres "hattyúnyak" elnevezésű biztonsági elem felhelyezésével erősítik meg. A Büntetés-végrehajtás közlése szerint ezeket pengés kerítéselemmel fedik, míg alsó felüket többsoros NATO-dróttal szerelik fel. A műszaki megoldások azt hivatottak megakadályozni, hogy létrával át lehessen másszni a kerítésen.

 

A megerősítés része a határzár első sorának betonacél síkhálóval történő megerősítése, illetve a gyors telepítésű drótakadály (GYODA) cseréje és magasítása is, ezek elsődlegesen a kerítés átvágását akadályozzák meg – írta a BvOP.

 

A szerb és a horvát szakasz találkozásánál, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén, a mintegy 10 kilométeres Hóduna határszakaszon pedig egy teljesen új határzárat telepítenek, hasonló műszaki tartalommal.

 

A kormány minderre 19,5 milliárd forintot szánt.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló