Megérkezett az idei első hó
Kilencvenhárom éves korában meghalt a tiramisu atyjának tartott Ado Campeol, akinek éttermében, az Alle Beccheriében találhatták fel a világhírűvé vált desszertet az 1960-as évek végén, írja a Telex. A cikk szerint maga a desszert – kávéba mártott piskóta és mascarpone – 1972-ben került fel az étterem étlapjára, onnantól kezdve pedig villámgyorsan meghódította a világot az észak-olasországi Veneto tartomány határait átlépve.
A legenda szerint az étterem egyik szakácsa, Roberto Linguanotto véletlenül készítette el a tiramisut, amikor épp vaníliafagylaltot kart csinálni. Linguanotto véletlenül mascarpone sajtot ejtett egy tálba tojás és cukor mellé, és amikor úgy találta, hogy a keverék meglehetősen finom, beszámolt a felfedezésről Campeol feleségének, Alba Di Pillónak.
Magát a desszertet ők ketten fejlesztették ki a kávé, a babapiskóta és a kakaópor hozzáadásával, ám mivel az étterem Campeolé volt, a későbbi dicsőség nagy része is az övé lett. A desszert receptje először 1981-ben jelent meg nyomtatásban, azóta pedig Olaszország egyik leghíresebb édessége lett.