2024. április 19., Emma

Mindenki ügye

#sütemény #tiramisu

Elhunyt Ado Campeol, a tiramisu feltalálója

Nagy Donát 2021.11.01. 07:06

Egy véletlennek köszönhetjük az ízletes desszert létrejöttét.

Kilencvenhárom éves korában meghalt a tiramisu atyjának tartott Ado Campeol, akinek éttermében, az Alle Beccheriében találhatták fel a világhírűvé vált desszertet az 1960-as évek végén, írja a Telex. A cikk szerint maga a desszert – kávéba mártott piskóta és mascarpone – 1972-ben került fel az étterem étlapjára, onnantól kezdve pedig villámgyorsan meghódította a világot az észak-olasországi Veneto tartomány határait átlépve.

food-3338312_1280
Fotó: Pixabay

 

A legenda szerint az étterem egyik szakácsa, Roberto Linguanotto véletlenül készítette el a tiramisut, amikor épp vaníliafagylaltot kart csinálni. Linguanotto véletlenül mascarpone sajtot ejtett egy tálba tojás és cukor mellé, és amikor úgy találta, hogy a keverék meglehetősen finom, beszámolt a felfedezésről Campeol feleségének, Alba Di Pillónak.

 

Magát a desszertet ők ketten fejlesztették ki a kávé, a babapiskóta és a kakaópor hozzáadásával, ám mivel az étterem Campeolé volt, a későbbi dicsőség nagy része is az övé lett. A desszert receptje először 1981-ben jelent meg nyomtatásban, azóta pedig Olaszország egyik leghíresebb édessége lett.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló