2024. február 24., Szökonap

Mindenki ügye

#királynő

Elhunyt a brit királynő, II. Erzsébet

ugytudjuk.hu 2022.09.08. 19:44

 

Skóciai rezidenciáján, 96 éves korában érte a halál II. Erzsébetet.

 

A skóciai Balmoral kastélyban elhunyt a 96 éves II. Erzsébet brit királynő, az Egyesült Királyság leghosszabb ideig uralkodó királnyője – jelentette a Guardian. Csütörtökön először arról adott tájékoztatást a királyi család, hogy orvosai szerint a királynő aggasztó állaptban van, majd arról szóltak a hírek, hogy a királyi család tagjai mind Skóciába siettek.

 

Az elhunyt királynő 1952-ben lépett a trónra, idén ünnepelték uralkodásának 70. évfordulóját. Az Egyesült Királyságon kívül még 14 ország államfője, illetve az 54 tagot számláló Nemzetközösség feje is volt egyben. II. Erzsébet volt a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban Anglia királyává koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon – írja az MTI. Tizenöt miniszterelnök szolgált alatta: az első Sir Winston Churchill volt, az utolsó pedig az alig pár napja beiktatott Liz Truss.

 

Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó - az őfelesége volt Diana hercegnő.

 

Károly trónra lépése azt is jelenti, hogy az új király idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg a trónörökös. A király ma még Balmoralban éjszakázik, és pénteken tér vissza Londonba.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló