2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#nato #afganisztán

Elhagyta Kabult 26 kintrekedt magyar, a többiek kimenekítését pedig már szervezik

2021.08.18. 08:36

 

Kedden este elhagyta Afganisztánt az a C-17-es NATO-gép fedélzetén az országban rekedt 26 magyarral – írja a 444 a Magyar Hang cikke nyomán. A lap szerint a holland védelmi minisztérium tájékoztatása megerősíti információjukat: a pápai NATO-bázisról két C-17-es szállítógépet igényeltek. A két repülő közül hétfőn nem sikerült az egyiknek leszállni, a második gép viszont kedden este sikeresen landolt Kabulban. A C-17-es negyven emberrel a fedélzetén hagyta el az afgán fővárost, köztük sem afgán, sem holland állampolgár nem volt.

 

Az ATV.hu Híradójának az egyik kintragadt magyar volt párja elmondta, hogy mind a huszonhatan a holland külképviselet védelmét látták el.

Szombat éjjel evakuálták őket, ők a Holland Nagykövetséget védték fegyveres őrök voltak egy magán cég alkalmazásában. A legtöbben ex honvédok, de van köztük ex rendőr is, de mindannyian mint magánszemély vannak kint tulajdonképpen

– mondta.

 

Frissítés: Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára szerda délelőtt tartott sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy az a 26 magyar állampolgár, akik a holland nagykövetséget védték Kabulban, hamarosan Európába érnek. Emellett elmondása szerint folyamatban van a többi magyar kimenekítése is, de a kormány biztonsági okokból nem árulja el előre, mennyien vannak.

 

Az államtitkár szerint egyébként alapesetben nincsenek információik arról, hogy éppen hány magyar tartózkodik a különböző országokban, így Afganisztánban is csak az utóbbi időben tudták felmérni a helyzetet. Elhangzott továbbá, hogy a magyarokat segítő afgánok néhány tucatnyian vannak, velük kapcsolatban Magyarországnak erkölcsi felelőssége van, de egyelőre nem világos, hány embernek tudnak segíteni.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló