2024. július 13., Jenő

Mindenki ügye

#usa #oroszország #háború #szankció #kémbank

Elhagyja Magyarországot az orosz „kémbank”

Csarnó Ákos 2023.04.19. 15:10

 

Magyarország az amerikai szankciók bejelentése után jelezte távozási szándékát a Nemzetközi Beruházási Bankból, ezt követően pedig a bank úgy döntött, hogy felszámolja budapesti központját és áthelyezi a székhelyét Oroszországba, közölte honlapján a Nemzetközi Beruházási Bank, amit az mfor.hu szúrt ki. A közleményben az a javaslat, hogy Magyarország haladéktalanul kezdje meg a 2019-ben kötött megállapodásuk felmondását.

 

Korábban beszámoltunk arról, hogy az Egyesült Államok szankciós listára tette a bankot és annak magyar alelnökét. A magyar kormány ezután lépett ki az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bankból, amit a köznyelv „kémbanknak” hívott.

 

Az Orbán-kormánnyal kötött 2019-es megállapodás és törvény elképesztő kiváltságokat adott a kémbanknak:

A bank székháza (Lánchíd palota) és az elnöki rezidencia tiltott terület a magyar hatóságoknak, mert a diplomáciai képviseletekre vonatkozó védelem illeti meg őket.

 

A bank ingóságait nem foglalhatja le, kobozhatja el, sajátíthatja ki sem végrehajtó, sem bíróság, sem törvényi úton bárki más.

 

A bank minden tulajdona és eszközei mentesülnek mindenféle korlátozás, szabályozás, ellenőrzés és moratórum alól.

 

A bankot nem ellenőrzi pénzügyi vagy szabályozói felügyelet, ha az ügyleteihez szüksége van valamilyen speciális engedélyre, azt megadottnak kell tekinteni.

indexkép: Nagy Zoltán/MTI/MTVA

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló