2021. szeptember 28., Vencel

Mindenki ügye

#budapest #karácsony gergely #atlétikai vb

Eldőlt: megvétózza az atlétikai világbajnokságot a főváros, ha a kormány kitart a Fudan mellett

Barna Benedek 2021.09.01. 15:12

Feltételes a vétó.

 

Két előterjesztést is tárgyalt ugyanabban a témában, az atlétikai világbajnokság vétója ügyében a Fővárosi Közgyűlés: Karácsony Gergely főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet, DK-s főpolgármester-helyettes is benyújtott egy-egy indítványt – számolt be a HVG.

Karácsony előterjesztésében csupán az szerepelt, hogy csak abban az esetben lehet megtartani a vébét, ha a kormány teljesíti az Egészséges Budapest-program kifizetéseit, illetve ha nem ad át telkeket a Diákvárosból a Fudan Egyetemnek, míg Gy. Németh javaslata feltételek nélkül, véglegesen vétózta volna a vb-t. A Fővárosi Közgyűlés végül Karácsony javaslatát fogadta el, kiegészítve a Momentum javaslatával, amely szerint akkor is megvonják a támogatást, ha a kormány október 31-ig nem teljesíti az egészségügyi támogatási vállalásainak 2021-re jutó részét.

A hvg.hu cikke szerint a főpolgármester előterjesztőként arról beszélt, hogy a főváros a kormánnyal kötött megállapodásában hozzájárult a 2023-as világbajnokság megrendezéséhez, egyúttal döntöttek fejlesztésekről is, így az Egészséges Budapest Program folytatásáról és a Diákváros megvalósításáról.

Ezt a megállapodást azonban az Országgyűlés felrúgta, amikor elfogadta a Fudan-törvényt

– tette hozzá. Emiatt szerinte nem tudnak mást tenni, mint "a legvilágosabban jelzik", hogy Budapest tartja magát a megállapodás szövegéhez és szelleméhez, és ha ellehetetlenül a Diákváros, az "visszafordíthatatlan folyamatot eredményez".

D__TT20210901002
Fotó: Kovács Attila / MTI

A közgyűlés ülésén elfogadott határozat ellenére a főváros vezetése azt mondja, szeretnék megrendezni az atlétikai világbajnokságot. Jelen állás szerint nem is lesz más választásuk: mint a HVG írja, Budapestnek nincs igazán hatásköre az atlétikai világbajnoksággal kapcsolatban. Karácsony viszont kijelentette: tárgyal a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vezetésével is, valamint úgy véli, a szövetség is tisztában van azzal, hogy ha egy város nem akarja a rendezés jogát, akkor ott nem lehet megrendezni a világbajnokságot.

 

A fideszes képviselők azt hangoztatták, hogy Budapest jelenlegi kommunikációja Karácsony miniszterelnök-jelölti kampányának része. Szerintük a Fudan Egyetem, a Diákváros, illetve az atlétikai világbajnokság kérdése pusztán a budapesti közlekedési káoszról hivatott elterelni a figyelmet.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló