2022. szeptember 25., Eufrozina Kende

Mindenki ügye

#európai unió #paks ii #oroszország #paksi atomerőmű

Egyelőre nem tud mit kezdeni a paksi beruházással az Európai Unió

Fekő Ádám/Azonnali.hu 2022.03.01. 12:55

Az Európai Bizottság szóvivője szerint egyelőre az azonnali válsággal foglalkoznak, úgyhogy nem tudják, meg lehet-e építeni Paks 2-t orosz pénzből.

azonnalipp

Az Euronews cikke szerint az Európai Bizottság egyelőre nem tudott érdemben reagálni arra, hogy Orbán Viktor az oroszokkal szemben hozott szankciók mellett is folytatná Paks 2 építését:  az újság azt kérdezte, a szankciók és az orosz-európai feszültség fényében hogyan viszonyulnak Brüsszelben ahhoz, hogy orosz nukleáris reaktorok épüljenek az Európai Unió területén.

Attól tartok, ezt a különleges kérdést most nem tudom megválaszolni, azonban azt látjuk, hogy az Oroszországgal folytatott kapcsolataink lényege épp az ellenkező irányba tart

– mondta Eric Mamer bizottsági szóvivő, hozzátéve, hogy ők most az azonnali válságra adnak választ, és nem kizárt, hogy később normalizálódik a helyzet, ami miatt „más színben nézhetnék a hosszútávú kapcsolatokat is.”

paks2
Paks 2 látványterv (Kép forrása: paks2.hu)

A beruházó Roszatom már közölte, a feszültség ellenére is az ütemterv szerint haladnak a munkálatok, de további akadály lehet, hogy már az is felmerült, hamarosan olyan döntés születik, ami alapján egyáltalán nem fektethetnének be az oroszok az Unióban.

Van ennél radikálisabb vélemény is: Jávor Benedek egykori EP-képviselő, jelenleg budapest brüsszeli képviselője arról írt korábban, szerinte már meg is bukott a beruházás, ugyanis az uniós pénzügyi szankciók miatt tiltólistás lett az egészet finanszírozó VEB bank, korlátozzák az Unió és Oroszország közötti technológiai export-importot, és amúgy is folyamatosan zajlik a két fél együttműködésének felszámolása.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló