2021. november 28., Stefánia

Mindenki ügye

Egy törvénytervezet szerint nem kellene magunknál tartani a jogsit és a forgalmit

2019.11.30. 00:00

A rendőrök ezután a nyilvántartásból ellenőriznék a vezetői engedélyeket.

 

Egy parlamentnek beadott törvénymódosítás értelmében az autósoknak a jövőben nem kellene maguknál tartaniuk a forgalmi engedélyt és a jogosítványt, mert azt a rendőrök egy ellenőrzésnél az informatikai rendszerben le tudják kérdezni – szúrta ki az Index.

 

A salátatörvény-tervezet az "Egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosításáról" címet viseli, és az Index cikke szerint a forgalmi meg a jogsi csak egy kis része, alapvetően sok rendészeti tárgyú szabályozást újít meg a tervezet.

 

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény vonatkozó passzusa a tervezet értelmében ezzel a sorral egészülne ki: "a jármű magyar hatóság által kiállított hatósági engedélyét a belföldi forgalomban a vezetőnek nem kötelező magánál tartania".

 

Ez pedig vonatkozna a gépkocsira, motorkerékpárra (négykerekű motorkerékpárra is), mezőgazdasági vontatóra, négykerekű segédmotoros kerékpárra, pótkocsira és lassú járműre is.

 

Fotó: police.hu

 

Az indoklás szerint "a módosítás biztosítja, hogy a belföldön nyilvántartásba vett jármű vezetőjének a forgalmi engedélyt ne kelljen magánál tartania, mivel azok a közúti közlekedési nyilvántartásból ellenőrizhetőek".

 

A jogosítvány esetében úgy módosulna a szabály, hogy "engedéllyel vagy az engedélynyilvántartásba bejegyzett érvényes vezetési jogosultsággal" kell rendelkezni. Ennek az indoklásában az szerepel, hogy "ha a vezetői engedélyt belföldön már nem lesz kötelező a polgárnak magánál tartania, akkor a vezetési jogosultsága az engedély-nyilvántartásba bejegyzett érvényes vezetési jogosultság alapján ellenőrizhető, a szövegcserés módosítás erre irányul".

 

A tervezet szerint 2021. február 1-től megvalósul az első vezetői engedély kiadására irányuló eljárás teljes mértékű elektronizálása, és a törvénymódosítás a vezetői engedélyhez kapcsolódó eljárások további egyszerűsítését szolgálja. Az új szabályozás a törvény szövege szerint 2023. január 1-jén lépne hatályba.

 

A forgalmi engedélynek a fizikai kiállítására ugyanakkortovábbra is szüksg lesz, ugyanis a járművezetőknek külföldön szüksége lesz vezetői engedélyre és a forgalmi engedélyre mint okmányra.

 

Paródiába hajló videóval jelentkezett a rendőrség, főszerepben az egykori egri színésszel

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló