2021. szeptember 28., Vencel

Mindenki ügye

#vakcina #oltóanyag #sinopharm #magyar kormány

Eddig mintegy 4,5 milliárd forintnyi oltóanyagot ajándékozott el a kormány

Székely Zoárd 2021.08.30. 07:28

Van pénz lóvéra...

A magyar kormány eddig az országba érkezett mintegy 20 millió adag koronavírus elleni vakcina 7,5 százalékát adta tovább. Ezek értéke körülbelül 7 milliárd forint. Ebből nagyjából 4,5 milliárd forintnyi volt adomány – számolt be róla a Népszava.

A lap szerint az ajándék vakcinák kétharmada a legdrágább kínai Sinopharm volt.

Magyarországnak lakosságarányosan 23,9 millió adag, 14,1 millió ember beoltására elég oltás jár az EU vakcinabeszerzéséből. Ennek eddig csaknem a fele érkezett meg (a Pfizer már átlépte a 8 millió adagot), és a kormány év elején 7 millió adag keleti vakcinát is lekötött. Az első és második dózist eddig már több mint 5,5 millióan vették fel, de az oltási kedv visszaesett, jelentős a vakcinatöbblet, noha már a harmadik dózis is kérhető.

 

Május közepe óta nyolc országnak több mint 1,5 millió vakcinát adott át Magyarország. Ezt a minap Szijjártó Péter is megerősítette. Arról beszélt, hogy – a szolidaritás jegyében – erre a a kormány a jövőben is kész, ha nem veszélyezteti a magyar oltási programot. Az állami hírügynökség szerint a külgazdasági és külügyminiszter ezt akkor mondta, amikor fogadta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz WHO-főigazgatót, aki köszönetet mondott a kormánynak az adományozásért.

WHO-főigazgató: a harmadik oltásra szánt vakcinákat meg kellene osztani más országokkal

Az 1-2 százalékos átoltottságú országokra kell fókuszálni, ennek érdekében a harmadik oltások beadását el kell halasztani - erről budapesti, Szijjártó Péter külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt Tedrosz Adhanom, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. Ezt elsőként a Reuters tudósítója írta meg, ugyanis az újságírói kérdésekre elhangzott válaszok, köztük a harmadik oltásokról tett kijelentései kimaradtak a sajtótájékoztatóról szóló MTI-tudósításból.

 

 

Címlapfotó: MTI/Andrej Cukic

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló