2023. november 28., Stefánia

Mindenki ügye

#média #kormányrendelet #dróntörvény #köztévé

Kivételt tett a kormány a köztévével: ők szabadabban drónozhatnak

Barna Benedek 2021.08.07. 08:23

A rendőrség érdekeire viszont oda kell figyelniük.

 

A műtét előtti PCR-tesztekről szóló rendelkezés, a homofóbbá vált pedofiltörvény végrehajtási rendelete, és a Norvég Királyságnak Magyarország felé való tartozását rögzítő határozat mellett a pénteki Magyar Közlönyben megjelent egy drónokra vonatkozó kormányrendelet is.

 

A rendelet az azt szemléző HVG cikke szerint kimondja: a pilóta nélküli légijármű lakott terület felett – az erről szóló törvénytől eltérően – eseti légtér kijelölése nélkül repülhet, ha tulajdonosa "a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény 136. §-a szerinti jogi személy". Ez a körülményes megfogalmazás pedig a közszolgálati tévéműsorokat készítő MTVA-ra vonatkozik.

 

Ahogy arról portálunk is beszámolt, a 2020 végén elfogadott új dróntörvény értelmében bűncselekmény, vétség az, ha valaki más lakását, egyéb helyiségét, a hozzájuk tartozó bekerített területet megfigyeli, ennek minősített eset pedig, ha a készített hang-, képfelvételt nagy nyilvánosság számára elérhető teszi. Ez pedig nemcsak a hobbidrónosoknak okozhat problémát, hanem a sajtónak is, hiszen korábban előfordult, hogy közszereplők, politikusok ingatlanjait fotózták vagy videózták a levegőből (így szúrták ki pldául Mészáros Lőrinc bicskei birtokán az ott állomásozó arcjárműveket)

pikrepo-com (1)
Fotó: pikrepo.com

Mint a hvg.hu írja, most feltehetőleg a nagyszabásúra tervezett augusztus 20-i ünnepségek miatt tesznek kivételt a köztévé stábjaival, amelyek így jobb képeket tudnak majd bemutatni, mint a kereskedelmi televíziók. A cikk ugyanakkor hozzáteszi: a kormány ismét azzal a különleges jogrendi felhatalmazással élt, hogy rendelettel módosíthat törvényt, ezért ez a szabály csak a veszélyhelyzet alatt érvényes – hacsak a veszély elmúltakor hozandó törvény keretében végleg bele nem írják a légiközlekedési törvénybe.

 

De a köztévé drónhasználati szabadság sem korlátlan. Egyrészt a repülés nem sértheti a rendőrség, egyéb rendészeti szervek, titkosszolgálatok érdekeit. Másrészt a drónozás idejét "a közfeladat teljesítéséhez arányosan szükséges mértékben és a közfeladat teljesítéséhez szükséges, de legfeljebb 3 óra időtartamra"  korlátozhatják, ami még egyszer 3 órával meghosszabbítható, "de legfeljebb a műveletre okot adó esemény végéig". Ezek a részletszabályok augusztus 14-étől hatályosak, de maga a légtérkijelölés alóli mentesség már szombattól.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló