2021. szeptember 28., Vencel

Mindenki ügye

#drágulás #menza #étkezés

Drágulás jön a menzákon: ennyivel nőhet az iskolai és óvodai ebéd ára jövőre

Barna Benedek 2021.09.06. 18:30

Több jó minőségű, hazai alapanyagot kell majd használni, ami az árak emelkedését hozza.

 

Egészségesebb, jobb minőségű lesz 2022 januártól az iskolai menza, és a szolgáltatóknak több magyar alapanyagot kell felhasználniuk, de ennek természetesen ára is lesz – írja a napi.hu.

 

Még tavaly decemberben fogadták el azt a kormányrendeletet, amely alapvetően átalakítja, megújítja az óvodák, iskolák és szociális intézmények részére biztosított étkezést, amelyet jövőre a közbeszerzési eljárásoknál már kötelezően kell alkalmazni. 

 

A jogszabály alapján 2022. január 1-jétől a közétkeztetésben felhasznált élelmiszerek legalább 60 százaléka hazai forrásból, vagy úgynevezett rövid ellátási láncon keresztül – az élelmiszerüzem és a konyha között legfeljebb egy köztes szereplő révén – beszerezve kerülhet a közétkeztetők konyhájába. A következő évtől, 2023. január 1-től pedig már legalább 80 százalékra emelkedik ez az arány. Ez a korábbi beszerzési láncolatok átalakulását is hozza.

menza-mti-illyés-tibor
Fotó: Illyés Tibor / MTI

A módosítás következménye a szezonalitás, a tárolási és szállítási kapacitások átalakulása, amik az árakra is hatással vannak:

a szakmai szervezetek számításai szerint 30-40 százalékkal növekedhetnek a nyersanyagárak és ezáltal a menza költsége.

Az, hogy ebből a szülők mit fognak megérezni, csak az önkormányzatokon múlik, hiszen ők állapítják meg a fizetendő térítési díjakat – teszi hozzá a napi.hu cikke.

 

A Magyar Közétkeztetők Szövetsége már egy ajánlással is előállt, mennyivel drágulhat jövő januártól a bölcsődei, óvodai, iskolai étkezés: ez alapján egy most 322 forintos óvodai ebéd ára 434 forintra emelkedne, míg az általános iskola felső tagozatosainak ebédje 437 forintról 589-re emelkedne. A gimnáziumok esetében pedig a meglévő 522 forintról 705-re nőne az ebédek ára.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló