2024. február 24., Szökonap

Mindenki ügye

#gazdaság #élelmiszer #infláció #kereskedelem

Drágám, a boltban vásárolt cuccok összementek! A kenyerek is kisebbek lettek az infláció miatt

Kovács Dávid 2022.08.01. 12:49

Sokszor észre sem vesszük, hogy kevesebbet kapunk a pénzünkért a boltban, mint a korábbi vásárlásoknál.

 

Az elmúlt másfél évben számos termék kiszerelése lett kisebb, hogy ne változzon meg az az ár, amit a vásárlók korábban megszoktak. A zsugorflációnak vagy legrammozásnak nevezett jelenséget több tucat árunál figyelte meg a közelmúltban a Napi.hu, amely szerint a boltláncok többnyire a sajátmárkás termékeknél élnek először a töltősúly csökkentésével.

 

A zsugorfláció lényegében egy kedélyjavító szolgáltatás, amelynek köszönhetően a vásárló kevésbé érzékeli a drágulást, miközben a pénze egyre kevesebbet ér, és talán észre sem veszi, hogy kevesebb szalámihoz jutott hozzá, mint szokott.

 

A gazadasági portál a boltláncok akciós újságjait, valamint a Mindenár.hu adatbázisát tanulmányozva több száz termék méretváltozását követte az elmúlt egy évben. A jelenséget vizsgálva arra jutottak:

a naponta fogyasztott élelmiszerek közül a pékáruk súlya vagy kiszerelésének nagysága változott az elmúlt másfél évben a leggyakrabban.

Külön igaz ez az előrecsomagolt toast kenyerekre, amelyeknél 2019-ben (vagyis a koronavírus-járvány előtt) még 87,2 százalékban a boltok kínálatában 500 grammos kiszereléseket árultak, míg mostanra a leggyakoribb csomagolások már 350 grammosak. Ugyanez a helyzet a helyben sütött vagy pékségekből származó, viszonteladott kenyerekre is: korábban a félkilós kenyerek uralták a kínálatokat, mostanra viszont a legtöbb nagyobb üzletben már a 350 grammos változatok teszik ki a portéka 50 százalékát.

 

A Napi.hu cikke szerint a feldolgozott tejtermékeknél a joghurtok és a tejfölök mentek össze a leginkább, de a korábbi 150 milliliteres főzőtejszíneket is felváltották a kisebb szériák. A legkevésbé a darabolt, de előre csomagolt sajtoknál látszik a zsugorodás, de a söröknél sem jellemző, hogy a félliteres dobozokat és üvegeket lecserélnék – ennek oka, hogy egy gyártósort átállítani kisebb csomagolásokra jóval költségesebb, mint kevesebb szalámit tenni egy tasakba.

 

A portál megjegyzi: a legrammozás közérzetjavításra és profitmegőrzésre alkalmas ugyan, arra viszont nem, hogy a statisztikákban is elfedje a drágulást. A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint az éves infláció 11,7 százalék volt júniusban, vagyis magabiztosan közeledünk a korábban jósolt 14-16 százalékos értékhez.

 

 

(Címlapkép: AlexaPixabay)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló