2024. február 24., Szökonap

Mindenki ügye

#járvány #digitális tanrend #távoktatás #iskolabezárás

Friss felmérés: a szülők többsége arra számít, hogy újra bevezetik a távoktatást

Barna Benedek 2021.08.19. 11:24

Ez pedig sok családnak okozhat, mert nem rendelkeznek a digitális oktatáshoz szükséges eszközökkel.

 

Egy felmérés szerint – amelyet a Magyar Target-Pulzus Média Kutató Kft. készített augusztus elején a MediaMarkt megbízásából –, a magyar családok túlnyomó többsége arra számít, hogy a járvány felerősödése újabb iskolabezárásokhoz vezet idén ősszel.

 

Az 501, 18 év feletti magyar személy megkérdezésével történt közvélemény-kutatásból eredményeiről beszámoló ITCafe azt írja:

a megkérdezett szülők 79 százaléka szerint biztosan lesz átmeneti ideig digitális oktatás Magyarországon a járvány újabb hulláma miatt, illetve valószínűleg nem elkerülhető, hogy az iskolák átmenetileg bezárjanak. A megkérdezettek mindössze 11 százaléka véli úgy, hogy nem lesz szükség a digitális oktatásra való átállásra.

A felmérés során arra is rákérdeztek, hogy melyik oktatási formát részesítik előnyben a gyerekek, amire a szülők több mint fele (54%) a személyes oktatási formát jelölte meg válaszában, és mindössze 23 százalék vélekedett úgy, hogy a diákok szívesebben tanulnak digitális keretek között. 17 százalék pedig úgy gondolja, hogy a diákok egyformán szeretik a két oktatási formát.

 

A felnőttek esetében is hasonló a helyzet: 61 százalék úgy érezte, hogy a személyes oktatás több előnnyel járt számára, és mindössze 18 százalék nyilatkozott úgy, hogy szülőként a digitális oktatás volt előnyösebb számára. A válaszadók 9 százaléka nem tapasztalt különbséget a két oktatási forma között.

digitalis_tanrend_mti-szigerváry
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

 

A felmérés egyúttal arra is rámutatott, hogy

a magyar családok közel egyharmadának gondot okozna, ha újra digitális oktatást vezetnének be az iskolákban, mert az otthoni műszaki eszközök száma vagy minősége nem megfelelő ahhoz, hogy a gyerekek be tudjanak kapcsolódni a digitális tanórákba.

A válaszok alapján a leginkább hiányzó műszaki eszközök:

– a laptop (35%),

– az internet-jelerősítő (22%),

– a nyomtató (19%),

– az asztali számítógép (17%),

– valamint a különböző tartozékok (17%).

 

Szilágyi Gábor, a MediaMarkt ügyvezető igazgatója ennek kapcsán arról beszélt, hogy tavaly ősszel a második hullám miatti online oktatásra készülve többszörösére nőtt az ahhoz kapcsolódó eszközök forgalma, és ugyan az idei tanév várhatóan fizikai jelenléttel indul, most is hasonlóra számítanak. "Ebben szerepet játszhat többek között az is, hogy a felsőoktatásban résztvevők szinte már nem is tudják elkezdeni az iskolát digitális eszközök nélkül az online ügyintézés miatt, de annak is szerepe lehet, hogy az iskolakezdés kapcsán sokan egy újabb esetleges online tanulási időszakra számítanak" – magyarázta a MediaMarkt vezetője.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló