2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#nyári napforduló

Csütörtök este lesz a nyári napforduló

Csarnó Ákos - Időkép 2024.06.20. 07:21

A meteorológiai nyár és a csillagászati nyár kezdete nem esik egybe.

 

Noha már teljes egészében itt a nyár, valójában még a csillagászati tavaszban vagyunk. Csütörtökön,  június 20-án, este 22 óra 51 perckor kerül sor a nyári napfordulóra, ekkor éri el az északi féltekén a Nap látszólagos pályájának legmagasabb pontját, és ekkor lépünk át a csillagászati nyárba. Ettől az időponttól kezdve a pályája ereszkedni kezd – foglalta össze az idokep.hu.

 

 

fotó: Getty Images

 

A napforduló időpontja nem állandó dátum, mivel a Föld Nap körüli keringése, valamint a Földnek saját tengelye körüli forgása nagyjából negyed nap híján nem egymás egész számú többszörösei.

 

Csütörtök este keleten 20 óra 34 perckor, Eger környékén 20 óra 40 perc körül, Budapesten 20 óra 44 perckor, nyugati határainknál pedig 20 óra 54 perckor tér nyugovóra a Nap. Június 21-én hajnalban keleti határainknál 04 óra 35 perckor, a fővárosban 04 óra 46 perckor, nyugaton pedig 04 óra 57 perckor kerül sor az idei csillagászati nyár első napkeltéjére. Az egész évet figyelembe véve ekkor nyugszik le, illetve kel fel a legészakabbra a Nap - olvasható az Ng.24.hu oldalán.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló