2022. augusztus 10., Lőrinc

Mindenki ügye

#koronavírus #kórház #várólista

Csaknem harminc százalékkal nőttek a kórházi várólisták

Székely Zoárd 2021.09.03. 11:28

Az ügyeleti díjak rendezésével és teljesítményfinanszírozással próbálnak enyhíteni a helyzeten.

Harmincszázalékos többletfinanszírozással igyekszik visszavágni a járvány alatt megnyúlt kórházi várólistákat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) – számolt be róla a Népszava.

 

Az intézkedésről Kiss Zsolt, az alapkezelő főigazgatója beszélt az IME XV. országos egészség-gazdaságtani konferenciáján. A szakember elmondta, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámának vége óta kilencezerrel nőtt a műtétre várakozók száma.

Ezzel mostanra már 41 209 beteg áll sorba várólistás ellátásokért, míg a pandémia kezdetén, 2019. március végén 25 240 várakozó volt, ami 28 százalékos növekedést jelent.

A járvány következménye az is, hogy több mint 40 százalékkal csökkent az orvosi kezelések száma a gyermekgyógyászatokon, a fülészeti, szemészeti szakellátásoknál, a hepatitisz kezelésével kapcsolatos szolgáltatásoknál, a különféle sebészeti beavatkozásoknál: így a sérvműtéteknél, a mellkasi, hasi, ágyéki sérülések tervezett műtéteinél. A főigazgató szerint ugyanakkor a daganatellenes terápiára szorulók, valamint a szív és érrendszeri betegeket a járvány alatt is valamennyi szükséges kezelésüket megkapták.

 

Kiss Zoltán érdekességként jegyezte meg, hogy az ellátott betegek számában összességében nem tapasztaltak visszaesést, de ez csak azért van, mert a rendszer azokat is ellátottként regisztrálta, akik a koronavírus elleni oltásukat vették fel.

 

Mint a NEAK főigazgatója elmondta: most az a feladatuk, hogy számba vegyék, kinek, milyen ellátása maradt el, és azt mielőbb pótolják. Ennek érdekében állítják vissza szeptember elsejétől a teljesítményalapú finanszírozást.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló