2021. június 13., Antal Anett

Mindenki ügye

#mezőgazdaság #eper

Csak június közepétől lesz sok-sok finom, hazai eprünk

Nagy Donát 2021.05.28. 13:27

A túl sok eső és a hideg miatt nem érett még be a szabadföldi szamóca.

Két héttel később érik a szabadföldi szamóca az idén, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a hazai szabadföldi gyümölcs június elejétől kezdve jelenik majd meg folyamatosan nagyobb mennyiségben a piacokon, üzletekben.

 

A kamara MTI-nek küldött pénteki közleményében azt írta, hogy idén a hidegebb tavaszi időjárás és az esőzések miatt érik két héttel később a szabadföldi szamóca. Már a napokban várható az ország déli részéről érkező első nagyobb mennyiségű szabadföldi termés, majd pár napra rá érkezik az északibb területekről. A jövő hét közepén pedig már országszerte elindulhatnak az egyre népszerűbb "Szedd magad!" akciók is - írták.

A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett és több ezer kilométerről ideérkező gyümölcstől. Például a magyar áru állagra nem olyan kemény, és a csészelevelei frissebbek, nem beszélve a nagyságrendekkel jobb ízéről.

strawberries-3431122_1280
Fotó: Pixabay

 

Három fázisban érkezik a magyar szamóca a kereskedelmi forgalomba: április második harmadától a fűtött fóliasátras termés kerül a piacokra, üzletekbe, majd utána május elejétől a fóliás hideghajtatott, és - május közepe helyett - az idén június elejétől nagy mennyiségben a szabadföldi szamóca. A hazai termés júliusig kitart a közlemény szerint.

 

A NAK közölte: a magyarországi üzemi szamóca-termőterület - a 2020-as területalapú alaptámogatási (SAPS)-adatok szerint - mintegy 550 hektár, amelyen évente - az időjárási viszonyok függvényében - átlagosan 8-10 ezer tonna áru terem. A termőterület 20-20 százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, mellettük még Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Somogy megyében van nagyobb termőterület. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliatakarásos, sátras hajtatás.  

 

Jelezték: a köznyelvben "epernek" nevezett gyümölcs valójában a szamóca.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló