2021. május 6., Ivett Frida

Mindenki ügye

Csak egy parlamenti képviselő szavazott nemmel a 13. havi nyugdíjra, elmagyarázta, hogy miért

2020.07.04. 19:14

Bencsik János szerint a juttatás egy igazságtalan rendszert konzervál.

 

A 199 országgyűlési képviselő közül egyedül a Jobbikból kilépett, független parlamenti képviselő, Bencsik János voksolt a 13. havi nyugdíj ellen. A politikus egy Facebook-bejegyzésben sorolta fel indokait - vette észre a hvg.hu.

 

Bencsik szerint a most jóváhagyott rendszer életképtelen, és hosszabb távon valamennyi magyar polgár érdekeivel ellentétes. „Normális összegű nyugdíjak, amiből meg is lehet élni, csak az aktív keresők adóbefizetéseiből finanszírozhatók. Ezért a költségvetés kiadási oldalából elsősorban őket kell segíteni, hogy nőni tudjon a bevételi oldal, amiből aztán lehet nyugdíjakat fizetni” – hangsúlyozta a politikus.

 

Szerinte a 13. havi nyugdíj bevezetése különösen veszélyes a koronavírus okozta gazdasági válság közepette. „A koronavírus-járvány elhúzódó gazdasági válsággal fenyeget. Ilyen kiélezett helyzetben még fontosabb, hogy a munkaképes korúak állását megvédjük; azoknak pedig, akik elveszítik, segítsünk újat találni” - magyarázta.

 

Bencsik úgy véli, a 13. havi jutalom egy alapvetően igazságtalan nyugdíjrendszert konzervál, ahol hatalmas különbségek vannak a sok százezer forintos luxusnyugdíjak és a pár tízezres kisnyugdíjak között. „Nem beszélve a rokkantnyugdíjasok 2012 óta tartó jogfosztásáról. Az egész felosztó-kirovó rendszert alapjaiban kell újragondolni és megreformálni. Nehéz minderre nem úgy tekinteni, mint átlátszó szavazatszerzési kísérletre, amely az érintetteket kiszolgáltatja az aktuális kormányok kegyének, valamint a társadalom jelentős része ellenszenvének” – írta a bejegyzésben Bencsik János. 

 

 

Júliustól csökkentik a munkaviszonyon kívül dolgozó nyugdíjasok adóterheit

A pénzügyminisztérium úgy számol, hogy ez az érintetteknek 14 százalékos megtakarítást jelent. Július 1-től minden dolgozó nyugdíjasra érvényesek lesznek a kedvező adószabályok, így sem egészségbiztosítási, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük. A tehercsökkentés idén fél év alatt tízmilliárd forintot hagyhat az érintettek zsebében - közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-vel.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló