2024. május 28., Emil Csanád

Mindenki ügye

#pedagógusok #közalkalmazott #pdsz #egyetem #alapítvány

Bukják a pedagógusok a jubileumi jutalmat és kilenc havi illetményt az egyetemek magánosítása után

ugytudjuk.hu 2021.01.18. 07:57

A szakszervezet szerint a felsőoktatás alapítványi átalakítása súlyos hátrányokat okoz az eddig közalkalmazotti jogviszonyban lévő tanároknak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Országos Választmánya nyilatkozatban tiltakozik az egyetemek modellváltása ellen. A közleményben hangsúlyozták: az egyetemek alapítványba átszervezése az ott dolgozóknak jelentős munkajogi hátránnyal, a törvény szerint járó juttatásaik megvonásával jár. A szakszervezet emellett úgy véli, hogy a kormány mindannyiukat megrövidíti azzal, hogy állami támogatások vesztik el közpénz jellegüket.

 

Az egyetemek magánosításával közpénzek vándorolhatnak magánzsebekbe, megszűnhet az egyetemek már eddig is jelentősen csorbult önállósága, és a közalkalmazotti jogviszony elvesztésével az egyetemen foglalkoztatottak a munkavállaló-ellenes Munka törvénykönyve hatálya alá kerülnek - fogalmaztak a tiltakozásban.

   

Mint írták, a modellváltás miatt a pedagógusok elvesztik jogukat a jubileumi jutalomra, és a felmentési korlátozások többé nem lesznek érvényesek rájuk, azaz a munkáltató számára nemkívánatos munkatársaktól könnyen és olcsón meg lehet válni, mivel mind a felmondási idő, mind a végkielégítés kevesebb lesz, mint a közalkalmazotti jogviszonyban. Továbbá kevesebb lesz a szabadság, és megszűnik az állásfelajánlási kötelezettség, vagyis nem kell pályázni, a munkáltató a csókosokat kénye-kedve szerint alkalmazhatja, adhat nekik vezető megbízást - tették hozzá.

 

eszterházy károly egyetem

   

A szakszervezet szerint a legnagyobb vesztesek a 40 év jogosultsági idővel rendelkező nők lesznek. Az átalakítást követően ugyanis már nem kérelmezhetik a felmentéssel történő jogviszony-megszüntetést. Ezzel nem kevesebb, mint kilenc havi illetménynek megfelelő pénztől fosztják meg őket - mutat rá az érdekképviselet.

   

A tiltakozásban a PDSZ úgy fogalmazott: a szakképzésben dolgozók kálváriája, majd az Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) szétverése annak az előképe volt, ami a magyar egyetemekre vár most. Álláspontjuk szerint a Corvinus-modellnek csúfolt kiszervezés nem hozta meg a nyugati alapítványi egyetemek szabadságát és függetlenségét.

 

A szakszervezet a tiltakozásban a dolgozók jogainak védelmét, az egyetemi autonómia helyreállítását, a közpénz és a közvagyon védelmét követelte.

 

via ugytudjuk.hu

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló