2022. november 26., Virág

Mindenki ügye

#kard #tokiói olimpia #bronzérem #cselgáncs

Újabb olimpiai sikerek: bronzérmes a magyar férfi kardcsapat és a cselgáncsozó Tóth Krisztián

Barna Benedek 2021.07.28. 13:20

Immár öt éremnél tart a magyar küldöttség.

 

A magyar férfi kardválogatott bronzérmet szerzett a fegyvernem szerdai csapatversenyében a tokiói olimpián. Ebben a számban legutóbb 25 éve, Atlantában végeztek dobogós helyen – a másodikon – a magyarok – számolt be az MTI.

 

A Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András, Gémesi Csanád összeállítású gárda az esti helyosztón 45-40-re nyert a németek ellen.

 

A szerdai verseny negyeddöntőjében a magyarok az amerikaiak elleni könnyed sikerrel kezdtek, majd két tussal alulmaradtak az olaszokkal szemben, míg a németek előbb magabiztosan verték az oroszokat, majd kikaptak a világbajnoki címvédő és londoni ötkarikás bajnok dél-koreaiaktól.  

D__YT20210725261
 Gémesi Csanád (Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Az első asszóban éppen ő volt Szilágyi ellenfele, akit 5-1-nél váltott Gémesi. Utóbbi küzdelmes 5-5-öt vívott a kétszeres Európa-bajnok Max Hartunggal, majd következett a világbajnok Szatmári összecsapása a csapatban világ- és Európa-bajnok Benedikt Wagnerrel. Az első kör után 15-9-re vezettek a magyarok.

 

Gémesi 5-2-re verte Hüberst, Szilágyi 5-4-re Wagnert, Szatmári pedig 5-1-re Hartungot, így a záró etap előtt 30-16 állt az eredményjelzőn.

D__YT20210728280
Szilágyi Áron (Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Az utolsó kör aztán rendkívül küzdelmesen alakult magyar szempontból. Először Gémesi 5-4-re megverte Wagnert, majd Szatmári 6-5-re alulmaradt Hübersszel szemben, így az egyéniben háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi 40-26-nál vette át a stafétabotot.

 

Hartung volt az ellenfele, aki megpróbálta teljesíteni a lehetetlen küldetést, 6-0-lal indított, majd egészen 43-40-ig tornázta fel a csapatát. Szilágyi szenvedett, de végül sikerült bevinnie két tust, majd térdre rogyott, és amikor a mérkőzésvezető végre megengedte, berohanó társaival összeölelkezve ünnepelte a páston a rég várt ötkarikás érmet.

D__YT20210725243
A bronzérmes magyar kardcsapat, Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád és Decsi Tamás ünnepel a bronzmérkőzése után (Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Valamivel később szintén a cselgáncsozó Tóth Krisztián szintén bronzérmes lett. Az Origo beszámolója szerint Tóth 90 kg-os mezőnyében a vigaszágon jutott el a bronzmeccsig, ahol az orosz csapatot képviselő Mikhail Igolnikov ellen lépett tatamira. A 27 éves magyar sportoló fantasztikusan harcolva nyert és lett harmadik az olimpián.

 

A négyperces alapidő első támadását Tóth kezdeményezte, akárcsak az előző mérkőzésén, most is egy válldobással próbálkozott a magyar judoka, de az orosz rivális hárította az akciót. Az alapidő pont nélkül ért véget, így jöhetett a golden score, azaz az "aranypont". Tóthnak ekkor már nagyon kellett figyelnie, mert eddigre két shido-t, azaz intést kapott a bírótól, és még egy intés a mérkőzés végét jelentette volna a számára. Erre azonban szerencsére nem került sor, mert Tóth a ráadás 4. percében egy csodás dobással megnyerte a meccset és bronzérmes lett. 

A magyar küldöttségnek ezek voltak a negyedik és ötödik dobogós helyezései, két arany és egy ezüst után az első bronzok.

DEBRE20210728057
Fotó: Czeglédi zsolt / MTI
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló