2021. október 26., Dömötör

Mindenki ügye

#étolaj

Bitcoin? Muhaha. Étolaj!

Nagy Donát 2021.09.29. 10:57

Már most is az egekben van az étolaj ára, de karácsonyig még tovább emelkedhet.

A KSH legutóbbi, augusztusi jelentése szerint még mindig tart az étolaj árának drasztikus növekedése – 12 hónap alatt több mint 30 százalékkal emelkedett a fogyasztói ár, írja a 24.hu.

 

A lap szerint bevált a jóslat a csillagászati étolajárakról, hiszen durván a másfélszeresére drágult másfél év alatt a napraforgóolaj.

 

Míg 2017 januárja és 2020 februárja között stabilan 480-490 forint körüli literenkénti árat jegyzett fel a Központi Statisztikai Hivatal, tavaly márciusban drágult hirtelen 500 forint fölé, ahonnan aztán nem volt megállás, és decemberben már 571 forint volt az átlag, februárban aztán elhagyta a 600 forintot, legutóbb, augusztusban pedig már 701 forintot rögzítettek a statisztikusok.

 

A lap által megkérdezett szakértők szerint pedig még mindig nincs vége az ár-rallynak.

Az egész drágulás a rosszabb gabonatermés miatti aggodalmakból indult, és úgy néz ki, hogy átterjed minden másra is

– vázolta a helyzetet a GKI kutatásvezetője, Némethné Dr. Pál Katalin. Az áremelkedésben komoly szerepe van annak, hogy szállítási zavarok keletkeztek a járvány utáni újraindulásnál, olyan problémák, amire már évtizedek óta nem volt példa.

 

Ráadásul az üzemanyag-drágulás miatt a szállítási költségek is az egekbe szöktek.

oil-2759779_1280
Fotó: Pixabay

 

Az étolajárak alakulásánál továbbra is meghatározó Kína hatalmas takarmányigénye, ami felfelé húzza egy sor termény árát, emiatt nemcsak a szója, hanem a napraforgó és a repce is drágul.

 

De nagyon megdrágultak az alapanyagárak is, és számos műanyagipari vállalatnál gondok jelentkeztek, és akkor még nem is beszéltünk az erőteljes inflációs nyomásról sem.

 

A lap szerint mindezek tetejébe ugyanakkor – úgy tűnik – nem jött be az előrejelzés, miszerint rekordtermés lehet az idén. A repcét már learatták, a várt rekordtermés helyett átlag körüli mennyiséget takarítottak be, mert nem tett jót a növénynek az elhúzódó hűvös tavaszi időszak. A napraforgót majd csak októberben aratják, biztosat addig nem tudni, de rekordtermés abból sem várható. A napraforgót a tavaszi fagyok kevésbé érintették, viszont később az elhúzódó aszály igen.

 

A szakértők szerint leghamarabb jövő tavaszra valószínűsíthető némi ármérséklődés, addig 720-735 forint körüli is lehet az étolaj litere.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló