2024. július 20., Illés

Mindenki ügye

#szijjártó péter #mti #ukrajna #magyarország #szlovákia #nato #diplomácia

Beszólt Szijjártó Péternek a szlovák külügyminiszter, de ez az MTI-ből kimaradt

Kósa András/Azonnali.hu 2022.04.01. 12:00

A Budapesten „érdeklődés hiányában” elmaradt V4-es csúcs helyett Pozsonyban zajlott egy találkozó a NATO keleti szárnyának tagállamaival, amin a magyar külügyminisztertől egyértelmű állásfoglalást kértek. Ivan Korcok szavait csak a felvidéki magyar média idézte, a magyar nemzeti hírügynökség nem.

azonnalipp

A Bukaresti 9-ek-nek nevezett országcsoport (Bulgária, Csehország, Észtország, Lengyelország, Románia, Magyarország, Litvánia, Lettország és Szlovákia) külügyminisztereinek találkozóját tartották csütörtökön Pozsonyban.

 

A héten elvileg a V4-ek védelmi minisztereinek is lett volna a témában ülése, de ezt végül a magyar kormány mondta le, miután a cseh és a lengyel miniszter is jelezte: tiltakozásul Budapest orosz-barát politikájára, nem jönnek el.

 

A bukaresti találkozóról az MTI csak Szijjártó Péter külügyminiszter nyilatkozatát idézte, aki azt mondta a közmédiának, az ülésen is ismertette, hogy az ukrán külügyminiszter és a magyar baloldal között (emiatt Márki-Zay Péter rémhírterjesztésért feljelentette a külügyminisztert) egyeztetések zajlanak.

Szijjártó Péter és Ivan Korčok - MTI - MTVA - Martin Baumann
Szijjártó Péter és Ivan Korcok szlovák külügyminiszter (Fotó: Martin Baumann / MTI / MTVA)

Ezen kívül megismételte, hogy a kőolaj-, és földgázszállításokkal kapcsolatban semmilyen szankciót nem támogat.

 

Arról ugyanakkor már a Parameter.sk felvidéki magyar lap számolt csak be, hogy Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter is csatlakozott a megbeszéléshez online.

 

Arról sem lehetett az MTI hírei között olvasni, hogy

Ivan Korcok, a házigazda szlovák külügyminiszter azt kérte Szijjártó Pétertől, hogy „világos álláspontot fogalmazzon meg” Ukrajnával kapcsolatban.

Korcok szerint az is fontos lenne, hogy a NATO egységes legyen.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló