2022. október 4., Ferenc

Mindenki ügye

#ítélet #büntetőfékezés #berki krisztián

Berki Krisztián két évet kapott a büntetőfékezése miatt, de nem kell börtönbe vonulnia

Bazsó Bálint 2021.07.13. 11:12

Felfüggesztett kapott első fokon azt követően, hogy büntetőfékezésével veszélyeztette egy busz utasait. A celeb ártatlannak tartja magát.

 

Az igazságügyi műszaki szakértő és tanúk meghallgatásával folytatódott az Berki Krisztián büntetőfékezés ügye. A celebet közúti veszélyeztetéssel vádolják, az ügyészség 2 év 6 hónapot kért a celebre. A bíróság végül első fokon két év börtönre ítélte, ám ennek végrehajtását négy évre felfüggesztették. Jogosítványát két évre bevonták, emellett 625 ezer forint pénzbüntetésre is ítélték.

 

A vádirat szerint a tévés-influenszer 2018. március 17-én a Pünkösdfürdő utcában egy Bentley-vel autózott feleségével. Előtte haladt a 34-es busz, ami a megállóhoz érve lelassított, de végül nem állt meg, mert nem volt le- és felszálló utas. Berki viszont előzni kezdte a buszt, de mivel a manővert nem tudta befejezni, ezért dudált, amire a buszsofőr is hangjelzésekkel reagált. Berki emiatt viszont „felfokozott érzelmi állapotba került”, és a megengedett sebesség túllépésével végül megelőzte a buszt, majd visszatért elé, és intenzív fékezésbe kezdett – írja a Telex.

 

A busz vezetője ugyanakkor a vészfékezés ellenére sem tudta elkerülni az ütközést (hiszen egyrészt a busz fékrendszere jóval kisebb hatásfokú egy Bentley-nél, másrészt a sofőrnek a busz utasaira is vigyáznia kellett), és 20 km/órás sebességgel nekihajtott az autónak, amiben 14 millió forintos kár keletkezett.

berki-mti-balogh-zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az ügyészség a Bentley sofőrjét közúti veszélyeztetés és jelentős, illetve nagyobb kárt okozó rongálás bűntettével vádolja, és abban az esetben is 2 év 6 hónap letöltendő szabadságvesztés kiszabadását indítványozta, ha a vádlott beismerte volna a bűncselekmény elkövetését.

 

A celeb ugyanakkor azt vallotta, hogy "szerette volna kikerülni a buszt", de az előzés pillanatában azt észlelte, hogy a busz jobbra indexelt, miközben balra húzta a kormányt. 

 

"Én dudáltam, de erre a buszsofőr nem lassított volna vagy engedett volna el, hanem ő is dudált” – emlékezett vissza Berki.

 

Ezt követően visszasorolt a sávjába, a busz pedig a Pünkösdfürdő utcáról jobbra, a Királyok útjára kanyarodott rá. Berki ezután egy egyenes szakaszon, a záróvonal után 58-60 km/órás sebességgel előzte meg (ezen a szakaszon 40 km/óra a megengedett sebesség) a 35-36 km/órás sebességgel haladó buszt, majd visszasorolt elé – írja a Telex.

 

 

Bár Berki azt állítja, nem vészfékezett, az igazságügyi műszaki szakértő szerint mégis így történt, és a tárgyaláson levetített felvételen is az látszik, hogy hirtelen és az út közepén áll meg az autóval. Azért úgy, mert „be akart fordulni vagy balra, vagy jobbra”. „Nem voltam itt korábban, kerestem a megállás lehetőségét”, mondta. Bár mindössze néhány másodperc telt el a visszasorolás és az ütközés között, Berki azt állította, hogy a buszt a középső visszapillantó tükörben nem látta közeledni, valószínűleg „a sportautó kialakítása miatt”.

 

Berki Krisztián védője szerint ugyanakkor ügyfele "nem szándékosan szegett szabályt", ráadásul az interneten megpróbálják befeketíteni őt. Berki átvéve a szót közölte:

Ártatlannak vallja magát, és nem állt szándékában bűncselekményt elkövetni. Sajnálja a balesetet, még ha nem is érzi magát felelősnek.

Végül a bíróság végül első fokon két év börtönre ítélte, ám ennek végrehajtását négy évre felfüggesztették. Jogosítványát két évre bevonták, emellett 625 ezer forint pénzbüntetésre is ítélték, valamint meg kell fizetnie a bűnügyi költségeket is.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló