2024. március 1., Albin

Mindenki ügye

#fidesz #parlament #magyar orvosi kamara #kdnp #mihazánk

Bedarálta a kormány a Magyar Orvosi Kamarát

Farkas Bazsi 2023.02.28. 17:27

Két nap alatt felrobbantották a szervezetet.

 

Szakmai érveket felsorakoztatva ellenezték az orvosok az kormány által kitalált új ügyeleti rendszert. Két nap alatt felrobbantották a szervezetet.

 

Hétfőn benyújtották, ma pedig már tárgyalták és 122 igen és 31 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül el is fogadták a parlamenti képviselők azt a törvényjavaslatot, amelyben a kormány megfosztja jogaitól a Magyar Orvosi Kamarát.

 

A MOK azért lett szálka a kormány szemében, mert akadályozta az új, általuk kitalált ügyeleti rendszert. Az orvosok egyébként már az új egészségügyi törvény megalkotásakor hangoztatták, hogy azt mindenféle szakmai egyeztetés nélkül alkották meg. Az orvosoknak esélye sem volt beleszólni a törvényalkotásba.

 

Győr körzetében a március 1-jével indul az új ügyeleti rendszer, itt mindössze egyetlen háziorvos csatlakozott. A MOK összetartásra szólított fel, a kormány pedig ennek hatására megszüntette az orvosok kötelező kamarai tagságát is.

 

Kincses Gyula, kamarai elnök hétfőn azt mondta, hogy a kormány abszolút valótlan indokokkal, hazugságok alapján indított nagyon durva koncepciós támadást az orvosok ellen.

 

A kormány véleménye szerint a biztonságos egészségügyi ellátáshoz való jog alkotmányos alapjog. A MOK az új ügyeleti rendszer bevezetésének akadályozásával pedig alapjogot sért.

 

indexkép: MTI/Bruzák Noémi

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló